Jak ovlivňuje hudba víno?
Vědci již dokázali, že Mozartova hudba je blahodárná pro náš mozek, ale věděli jste, že v Toskánku existuje tzv. hudební vinice, kde pouští Mozartovy skladby i vínu?
Zajímavých vědeckých výzkumů, zabývajících se vínem a hudbou, je několik. Vědci například tvrdí, že chuť vína je ovlivněna stylem hudby, který zrovna posloucháme. Stejné víno tedy bude chutnat jinak u jazzu, hardrocku nebo lidové hudby.
„Vyšší tóny přináší kyselost, zatímco nižší tóny zdůrazňují tělo a hořkost vína,“ říká Joanna Burzynska, expertka na párování vína s hudbou.
Vinař Giancarlo Cignozzi z Toskánska má však jasno – jeho víno má díky Mozartovi plnější chuť. Myšlenka je to jistě zajímavá, pokud ovšem nemáte dům hned u vinice.
Mohlo by vás také zajímat: