18. září 2023 13:35

Američané ztratili stíhačku za 3,1 miliardy. O pomoc žádají i veřejnost

Od roku 2015, kdy se letouny F-35 dostaly do služby, se zřítilo už nejméně deset strojů.

Pro nejdražší bojové letadlo světa to měl být úspěšný víkend. Hned pět strojů F-35A a F-35B v barvách letectva americké námořní pěchoty a britské RAF předvedlo statisícům návštěvníků Dnů NATO v Mošnově dynamické letové ukázky. Dojem z dosud největší tuzemské prezentace letadel, o jejichž nákupu vážně uvažuje česká armáda, ale narušila ztráta jedné F-35B nad Jižní Karolínou.

Přečtěte si také: Stíhačka F-35B zvládne kolmý start jako málokdo. Pokochat se teď mohou i Češi

K nehodě došlo při cvičném letu dvou stíhaček F-35 B Lightening II z výcvikové 501. stíhací letky námořní pěchoty se základnou v Beaufortu ležícím na pobřeží Jižní Karolíny. Pilot se stačil katapultovat, přistál na padáku nad městem North Charleston a skončil ve stabilizovaném stavu ve zdejší nemocnici. Jeho stroj za 135,8 milionu dolarů, což je v přepočtu přes 3,1 miliardy korun, ale zmizel neznámo kde.

Neviděli jste někde stíhačku F-35?

Pátrání probíhá v oblasti jezer Moultrie a Marion ležících na řece Cooper severně od Charlestonu. Je přitom s podivem, že k účasti na hledání nejmodernějšího bojového letounu světa napěchovaného elektronikou a nejrůznějšími čidly a transpondéry vyzvala námořní pěchota také veřejnost. „Pokud máte jakékoliv informace, jež by záchranným týmům pomohly lokalizovat F-35, zavolejte prosím do operačního střediska obrany základny na telefon 843-963-3600,“ požádala na sociální síti X námořní pěchota ze Společné základny Charleston.

Na výzvu reagovala senátorka za Jižní Karolínu Nancy Mace. „Jak sakra ztratíte F-35? Jak to, že tam není sledovací zařízení a my žádáme veřejnost, aby nám pomohla stíhačku najít a odevzdala ji?“ ptala se senátorka poněkud jízlivě v postu zveřejněném rovněž na síti X.

Letoun F-35B je jednou z verzí amerického bojového letounu 5. generace F-35 vyráběného společností Lockheed Martin a je na rozdíl od verze F-35A vybaven schopností kolmého startu a přistání. Právě proto jsou letouny F-35B primárně ve výzbroji letectva námořní pěchoty USA, operuje s nimi ale i britská RAF. Od roku 2015, kdy byly poprvé zařazeny do služby, bylo během nehod ztraceno kolem deseti strojů.

Mohlo by vás zajímat: Těžká váha pro českou armádu: USA posvětily prodej stíhaček F-35, cena přesáhne 100 miliard

Na českém nebi se s dynamickými ukázkami ukázaly letouny F-35 vůbec poprvé. Na ostravské letiště Leoše Janáčka v Mošnově dorazily na Dny NATO tři stroje ve variantě A a dva ve variantě B. Jednu z unikátních ukázek pilotovala dokonce žena – pilotka major Kristin „Beo“ Wolfe z amerického Demonstration Teamu. Ukázky nebyly určeny jen 185 000 návštěvníkům letecké a vojenské přehlídky armáda NATO, ale i širší české veřejnosti. Vláda ČR totiž v tuto dobu zvažuje nákup 24 strojů F-35A za 124 miliard korun.

Zdroj: The Guardian, Business Insider

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom