22. září 2024 08:38

Smrtící útok žraloka odborníky zaskočil. Došlo k němu na nečekaném místě

Napadená turistka z Německa jen pár minut před smrtí telefonovala své mamince. Odborníky útok žraloka znepokojil, v oblasti Kanárských ostrovů jsou velice vzácné.

Třicetiletá žena z německého Rosenheimu byla s přáteli na cestách už od začátku léta. Na katamaránu vyrazili původně z portugalského Viana do Castelo a velmi pozvolna se přesouvali do cílové destinace na Kapverdách. Tam už se ale mladá žena nikdy nepodívala.

Extrémně vzácný incident

Napadení žralokem přišlo jako blesk z čistého nebe. Katamarán celou výpravu dovezl ke Kanárským ostrovům a přátelé se nemohli dočkat, až se vykoupou. Žena dokonce pouhých 30 minut před svou smrtí telefonovala s maminkou a říkala jí, jak se do vody těší.

Plavala zrovna podél lodi, když ji velký žralok chytil za nohu a stáhl pod hladinu. Jejím přátelům se ji podařilo z vody vylovit, predátor ji ale stačil připravit o kus nohy. Život jí nakonec nezachránila ani velice rychlá a pohotová reakce posádky, které se povedlo během pár minut zalarmovat další plavidla v blízkosti i vrtulník. Žena přes veškerou snahu zdravotníků utrpěla kvůli obrovské ztrátě krve zástavu srdce a na palubě vrtulníku zemřela.

Mohlo by vás zajímat: Třímetrový žralok vyděsil v Anglii děti: Vplul přímo do přístavu, lidé utíkali s křikem z vody

Smrtelné útoky žraloků jsou navzdory všeobecnému přesvědčení poměrně vzácné, v oblasti okolo Kanárských ostrovů jsou přímo raritní. Florida Museum of Natural History, které žraločí útoky statisticky sleduje po celé planetě, eviduje pouze šest zdokumentovaných incidentů.

Zdroj: Reuters, CNN, Florida Museum, Bild

Video, které jste mohli minout: Surfování se proměnilo v horor. Muži se zakousl do nohy žralok

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský