30. července 2024 07:00

Tenhle objev nevěstí nic dobrého. Žraloci kvůli globálnímu oteplování zrychlili a zmohutněli

Globální oteplování by mohlo být důvodem, proč jsou některé druhy žraloků tak nebezpečnými a schopnými predátory. Otázkou je, jestli se to může opakovat.

Odborníci, kteří zkoumali fosílie desítek žraločích druhů z různých prehistorických období, přišli se zajímavou teorií. Za úspěchem několika druhů žraloků a jejich posunem mezi vrcholové predátory stojí pravděpodobně oteplení mořských vod, ke kterému došlo před zhruba 93 miliony let.

Prsní ploutev klíčem k úspěchu

Stalo se to kvůli silné a časté vulkanické aktivitě, v důsledku které se v období křídy do ovzduší dostalo obrovské množství oxidu uhličitého. Skleníkový efekt pak způsobil pozvolné oteplování oceánů a moří. V reakci na to se několika druhům žraloků začaly měnit prsní ploutve; zvětšily se a prodloužily, což jim umožnilo se ve vodě pohybovat daleko rychleji a dokonce se i obratněji přesouvat do jiného vodního sloupce za potravou.

„Prsní ploutve jsou pro žraloky důležitou věcí srovnatelnou s našimi pažemi,“ uvedl v prohlášení spoluautor studie, biolog Phillip Sternes z Univerzity v Kalifornii. „Po přezkoumání rozsáhlého souboru dat jsme pochopili, že změna ploutví šla ruku v ruce s tím, jak se někteří žraloci přestali pohybovat u dna a pustili se na otevřený oceán.“ Druhy, kterým se ploutve postupem času proměnily, nepotřebovaly tolik energie k pohybu, jako ty, které zůstaly u dna. Spouštěčem přitom musely být skutečně vyšší teploty.

Přečtěte si také: Další útok v „hlavním městě žraloků“: Chlapec trénoval na plavčíka, utrpěl krvavé zranění

Data jasně ukazují, že čím teplejší vody jsou, tím rychleji jsou žraloci schopní plavat. Žraločí svaly jsou na teplotu velice citlivé,“ dodal další z autorů výzkumu, biolog Tim Higham. Jinými slovy, jakmile začalo být v oceánu více teplo, začali ti žraloci, kteří se pohybovali ve volném oceánu, plavat rychleji a rychleji, a příroda jim k tomu ještě pomohla prodloužením ploutví, což z nich udělalo vrcholové predátory a dokonalé stroje na zabíjení. Například vyhynulý druh žraloka Cretoxyrhina mantelli dokázal ulovit i příliš nízko letícího pterodaktyla.

Dočkáme se megažraloků?

Nabízí se otázka, zda se vzhledem k současné klimatické krizi a oteplování planety nezačnou už tak nebezpeční žraloci zvětšovat a přibírat na váze, případně ještě nezrychlí. Odpověď je záporná.  Mnohem pravděpodobnější je možnost, že mnoho jejich druhů vyhyne.

Dávné klimatické změny, které před 93 miliony let pomohly žralokům v evoluci, se totiž děly velice pozvolna, v řádu desítek tisíc let, a živočichové se jim dokázali pozvolna přizpůsobit. Tytéž změny se ale kvůli lidskému působení na planetu nyní odehrávají bleskurychle, daleko rychleji, než dokáže evoluce pracovat, a drtivá většina zvířat, která mají poměrně dlouhé rozmnožovací cykly, se na ně zkrátka adaptovat nemůže.

Zdroj: Popular Science, EurekAlert, NOAA, Current Biology.

Video, které jste mohli minout: Superrychlý žralok mako je perfektní predátor. Podívejte se na jeho ďábelské tempo

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský