21. června 2023 07:15

Jatka příbuzných skončila 250 bodnými ranami. Vrah si mezi útoky brousil nože a čekal

29. dubna 2022 ležel na ulici v Kostelci na Hané bezvládný, zhruba šedesátiletý muž celý od krve. Chlapec, který ho našel, mu okamžitě začal poskytovat první pomoc a na místo zavolal zdravotnickou záchrannou službu i policii. Muži, který byl posetý bodnořeznými ranami, se už ale pomoci nedalo.

Navíc tu stále hrozilo nebezpečí, že pachatel je poblíž. Policisty zavedly stopy do nedalekého rodinného domku, kde našli další dvě těla asi dvacetiletého muže a zhruba stejně staré ženy. Podobně jako u muže na ulici, i oba mladí lidé byli poseti bodnými i řeznými ranami. Jediná přeživší, sedmnáctiletá dívka, byla zamčena na toaletě pouze ve spodním prádle. V horním patře domu seděl ve svém pokoji muž, jenž měl masakr na svědomí. Téměř třicetiletý Marek P. při zatýkání nekladl odpor. Na místo dorazili krajští kriminalisté, kteří začali případ vyšetřovat.

Problémové soužití

Zadržený Marek P. nebyl ani pod vlivem alkoholu, ani drog. Do tohoto okamžiku nebyl ani trestně stíhaný. A ve svých 29 letech měl za sebou nedokončené studium v bakalářském programu a žádnou pořádnou práci. K činu se okamžitě doznal.

V domácnosti žil společně s 57letým otcem Jiřím, 23letým bratrem Vítem a dvěma sestrami, 21letou Anetou a 17letou dívkou, která proti němu později vypovídala u soudu. V domácnosti nepanovaly nijak vřelé vztahy. Muž závislý na rodině se podle přeživší sestry od 15 let izoloval a s rodinou moc nekomunikoval, což se nepříznivě projevovalo na chodu domácnosti. Na ten nepřispíval, neměl z čeho, spíše problémy vytvářel, než aby je řešil. Byl prý sebestředný, bezohledný, nestaral se o nikoho, jen sám o sebe. Často se nechal slyšet, že mu rodina zničila život.

Hrůzné dopoledne

Konfliktů v rodině přibývalo a Marek P. se odhodlal k hrůznému činu. Opatřil si dva vojenské nože s čepelemi o délce 20 cm a 19 cm a taktické rukavice. Onen osudný den počkal až půjde Aneta dopoledne venčit psa. Následně přešel k Vítovi, jenž seděl v kuchyni na židli, a začal ho bodat do krku, hlavy, hrudníku, břicha i nohou. Celkem mu zasadil 80 bodných ran. Odtáhl ho za linku a začal vytírat podlahu. Když hluk přilákal 17letou sestru, sebral jí telefon, donutil ji svléknout se do spodního prádla a zamkl ji na toaletě, kde zhasl.

Když se Aneta vrátila z venčení psa, vrhl se na ni a začal ji bodat po celém těle. Aktivně se bránila, zraněním způsobeným 104 ranami však nakonec podlehla. Odtáhl ji do kuchyně a stejně jako v případě první vraždy začal vytírat podlahu a uklízet. Nejmladší sestra slyšela z toalety jen hluk zápasu a poté broušení nožů. Odvážila se na bratra zavolat a ptát se, co se děje. Muž jí odpověděl, že když nebude řvát, nic se jí nestane.

Později dopoledne přicházel z práce Jiří. Muž na něj zaútočil už u vchodových dveří. Jiří se pokusil uniknout a vyběhl z budovy, muž jej ale pronásledoval a ubodal přímo na ulici. Poté, co mu zasadil 66 bodných ran, se vrátil domů, zamkl a zavřel se v pokoji, kde jej poté našla policie. Členům své rodiny zasadil neuvěřitelných 250 ran nožem.

Soud začíná

U soudu se hájil tvrzením, že jej členové rodiny verbálně uráželi pod nejrůznějšími záminkami, snažili se ho donutit, aby se odstěhoval. Muž si ale nemohl najít a udržet stabilní práci, takže se soužití vyostřovalo. „Nenávist ve mně zvítězila, spáchal jsem to, co jsem spáchal. Už to nemůžu vrátit zpátky. Nenáviděl jsem všechny tři, asi stejně,“ pronesl u soudu.

Otec Jiří byl podle jeho tvrzení hodně autoritativní, bil Marka řemenem nebo ho dusil ve sněhu. Konflikty v rodině několikrát řešila policie, nikdy ale nepadlo žádné obvinění. Marek P. byl podle nejmladší sestry agresivní, často členy rodiny sám fyzicky napadal. Zároveň musela rodina řešit situaci, kdy Marek P. prodal podíl po zesnulé matce lichvářům.

Marek P. u soudu líčil situaci tak, že se v něm stupňovala zloba, již následně nešlo ovládnout. Vzhledem k tomu, že se na vraždu vybavil potřebnými nástroji, spoléhal na časový harmonogram příbuzných a mezi činy poklidně brousil nože, vše vedlo obžalobu k domněnce, že šlo o chladnokrevný, vypočítavý čin. Soud s Markem P. začal letos v únoru. Státní zástupkyně Eva Žďárská navrhuje trest 30 let až doživotí.

Zdroj: iDnes / iRozhlas / Týdeník Policie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom