8. srpna 2022 15:14

Země v plamenech: NASA zveřejnila děsivé satelitní snímky úmorných veder

Snad každý obyvatel severní polokoule si musel v uplynulých dnech a týdnech všimnout nadměrných veder, která sužují planetu Zemi. Nyní NASA ukázala záznam satelitních snímků, které zobrazují děsivou realitu rozpálené planety.

Červencová vedra byla letos nesmírně silná a nepříjemně vysoké teploty pocítili nejen obyvatelé Spojených států amerických, ale i Evropa. V podstatě celé Spojené státy zaznamenaly během sedmého měsíce roku 2022 nadprůměrné teploty a přes 150 milionů lidí (téměř polovina populace) dostala varování před intenzivním horkem.

Uzavřený hrnec plný tepla

Za zvýšenými teplotami v USA stála mimo jiné tzv. tepelná kupole, kterou nad tamním územím vytvořil hřeben vysokého tlaku vzduchu. Teplo v podstatě nemělo kam unikat a Američané se tak stali součástí jakéhosi obřího zaklopeného hrnce, v němž horký vzduch dále vysoušel zemský povrch a tím způsoboval další oteplování vzduchu.

Dokonale jsou (nejen) americká vedra patrná na nových satelitních snímcích zveřejněných NASA. Ty jednoznačně ukazují, že Spojené státy americké byly doslova utopené ve žhnoucím prostoru, přičemž nejinak tomu bylo i v dalších částech severní polokoule. Jak totiž můžete vidět ve zveřejněných snímcích (anebo při pohledu na teploměr či televizní zprávy), kromě extrémních veder v Africe si podobným peklem prošla i Evropa.

Vedro nese smrt

Připomeňme, že v červenci vlna veder zasáhla Velkou Británii, kde teploty dosáhly až rekordních hodnot 40,3 stupně Celsia, ve Francii teploty sahaly až ke 46 stupňům Celsia. V důsledku parných dní došlo i k masivním požárům nejen ve Francii, ale i Portugalsku, Španělsku či Řecku. Dlouhé sucho se pak dle mnohých odborníků podílelo i na požáru v Českém Švýcarsku, kde dosud přesná příčina tragédie nebyla stanovena.

Vědci zároveň varují, že se situace ohledně teplot nebude v budoucnu nikterak lepšit, neboť se podle nich jedná o důsledek globálního oteplování. Kupříkladu londýnská Imperial College uvedla, že britská vedra byla několikanásobně umocněna právě lidskými dopady na životní prostředí. Předběžné odhady rovněž naznačují, že během červencových extrémních veder zemřely v Evropě tisíce lidí, na přesná čísla si však zatím musíme počkat. Už nyní je však bohužel jasné, že v důsledku stoupajících teplot čekají lidstvo další ztráty na životech.

Zdroj: NASA

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom