21. srpna 2024 11:40

Velký astrologický test dopadl pro špičky oboru katastrofálně. Klidně si ho zkuste sami

Odborníci pomocí testu zjišťovali, zda experti umí z hvězd a planet spolehlivě zjistit cokoliv o dění na Zemi. Dopadlo to zhruba podle očekávání.

Zatímco astronomie je exaktní věda, která se zabývá výzkumem vesmírných těles a různých dějů ve vesmíru, astrologii považujeme spíše za takzvanou pseudovědu. Astrologové tvrdí, že to, co se děje ve vesmíru, zejména přímo ve sluneční soustavě, přímo ovlivňuje dění na Zemi. A že jsou schopni najít nejen analogie mezi pohybem hvězd a planet a tím, co se dělo v minulosti, ale také předvídat, co se bude dít a jaké bude lidské chování. Legitimitu tohoto tvrzení již zkoumala řada vědeckých studií, důkazy pro něj se ale zatím najít nepovedlo. Nejnovější výzkum nicméně ukázal jednu zajímavou skutečnost.

Test, který si můžete zkusit

Odborníci kvůli němu nabrali data 308 lidí, přičemž zkoumali jednak jejich charaktery, od politického zaměření až po vztahy k náboženství, a také to, kam to v životě dotáhli a v jakém postavení se nacházejí. Pak se snažili najít souvislosti, které by alespoň některá fakta spojily se znameními zvěrokruhu. Marně.

Astrologové se ovšem proti tomuto postupu ohradili a tvrdili, že je třeba vzít do úvahy celé astrologické tabulky. Vědecký tým se proto spojil přímo se šesti renomovanými astrology a ve spolupráci s nimi připravil test, který měl ukázat, zda jsou astrologové na základě zmíněných charakteristik alespoň spolehlivě schopni přiřadit k jednotlivým lidem správnou astrologickou tabulku. Tento test je volně dostupný, a pokud patříte mezi astrology, můžete si ho klidně zkusit na tomto odkazu.

Výsledky více než překvapivé

Výzkumný tým vyhodnotil pokusy 152 známých astrologů. Někteří z nich dokonce sami sebe označili za světové špičky v oboru. Pohořeli bez výjimky všichni. I ti nejlepší se dostali na skóre, které by bylo lepší snad i v případě, kdyby test vyplnili zcela náhodně. Průměrně uhodli 2,2 z 15 bodů.

Pokud by astrologové zvládli být byť o malinko lepší než náhoda, uznali bychom, že astrologie do jisté míry funguje,“ uvádějí tvůrci. „Ale astrologové podali výkony, které byly od náhodného vyplnění statisticky k nerozeznání. A co víc, míra vzájemné shody mezi nimi byla velice nízká, mezi 21 a 28 procenty.“ To podle výzkumného týmu ukazuje, že napříč odvětvím prakticky neexistuje shoda v tom, jak astrologické tabulky interpretovat. Dokonce ani mezi těmi, kteří uvedli vysokou míru zkušeností a odbornosti.

Studie bude ještě procházet recenzním řízením, není nicméně zdaleka prvním případem, kdy vědci došli k podobnému závěru. Naopak, výzkumy hovoří jasně a zřetelně, včetně toho, ve kterém vědci zkoumali 20 milionů lidí, aby našli alespoň nějakou indicii, že znamení zvěrokruhu ovlivňují životy... a neobjevili zhola nic.

Zdroj: Kyklos, Clearer Thinking, Bombastus, IFL Science

Video, které jste mohli minout: Expert o dobrém znamení kolem zdraví princezny Kate: Odhadl, kdy by se mohla „vrátit do akce“

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský