31. března 2024 15:00
Martin Kolář

Masitý oběd a příprava velikonočních pokrmů. Užijte si neděli podle správných tradic

Dnes je velikonoční neděle neboli Boží hod velikonoční a křesťané na celém světě si připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista.

Završuje se tím celý křesťanský liturgický rok, mše v tento den proto mají být co nejslavnostnější. Zejména v katolických kostelích se v noci zapalují svíce a křtí se dospělí. Velikonoční neděle je posledním dnem takzvaného velikonočního třídenní, které začíná Velkým pátkem, připomínajícím ukřižování Ježíše Krista, a pokračuje Bílou sobotou, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení.

V českých lidových zvycích je Boží hod velikonoční spojen s masitým obědem po dlouhém půstu. Dívky tradičně malovaly vajíčka na příští den a dospělí se navštěvovali a obcházeli pole. Důležitá byla i příprava velikonočních pokrmů, například mazanců, které se v některých farnostech v tento den i světily.

Čtěte také: Česko čekají mimořádně levné Velikonoce. Klesají ceny vajec či mouky. Co naopak podraží?

Češi si velikonoční svátky prodlužují o pondělí, ke kterému se ale neváže žádná křesťanská oslava. Nicméně po velikonoční neděli nastává pro křesťany doba, kdy prožívají velikonoční radost ze svého vykoupení. Pondělí patří převážně lidovým zvykům, je spojeno s tradicemi, které lze zařadit k přechodovým rituálům končící zimy a nastávajícího jara.

Zdroj: ČTK, Prima Living

Video, které jste mohli minout: Ve světě bojují s nedostatkem vajec, jak je na tom Česko? Hrozí zdražení, varují ekonomové

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Populární filmy na Prima Zoom