Už jste ochutnali velrybí maso?
Lov velryb na konzumaci je zakázaný. To ale neznamená, že ho nemůžete ochutnat.
Velryba na vlastní žaludek
Psal se rok 1996 a v restauraci 3 Frakkar v islandském Reykjavíku se sešli 3 Češi – dvě ženy a jeden muž. Vyhladověli po měsíční expedici po této ostrovní zemi se rozhodli pro experiment. Ochutnat z místního jídelního lístku jídlo, aniž budou pátrat, co to je. K tomu došlo až po objednání, kdy anglicky mluvící obsluha vysvětlila nápisy na islandském jídelním lístku. Jedna porce byla velrybí. Přinesené maso bylo červené, podobné hovězímu. A chuťově vůbec nebylo špatné.
Velrybí maso Zdroj: Wikipedia commons
Slova norského velrybáře
Norský časopis Tidens Tegu cituje (v češtině citaci převzal roku 1925 časopis Vesmír) velrybáře S. Saebjornsona: „Prvé šťastné pokusy zavésti velrybí maso, jsme učinili v roce 1918, kdy přinesli jsme je z Bjórnoféltet. Nejprve bylo nutno přemoci předsudek i rozdíleli jsme jsme maso zdarma, což se potkalo s dobrým výsledkem. V místem při západním pobřeží, kde jsme přistáli, stoupal zájem o velrybí maso i musili jsme je zasílati i do východních krajů. Lidí byli velmi povděčni, že dostali dobré a laciné maso. V místních časopisech se objevily články hospodyní, projevující svou spokojenost přístupem i nezámožným třídám, i udávající návody na úpravy tohoto masa, jež má touž výživnou hodnotu jako maso hovězí a je velmi lehko stravitelné. Jest řada případů, že lidé trpící žaludečními obtížemi, takže nemohli snésti snésti jiného masa, strávili maso velrybí bez nejmenších potíží.
Moby Dick: Srdce velryby - Zdroj: redakce Prima Zoom
V posledních letech jsme použili z každé velryby asi 1900 kg dobrého masa. Ze třinácti velryb chycených v roce 1923 dali jsme na trh 25 000 kg masa... proto jest nutno využíti těchto velikých hodnot, které nám moře přináší k našemu prahu, a osamostatniti se cizozemského importu masného.“ V této souvislosti je dobré připomenout, že Norsko v té době přiváželo hovězí maso z ciziny.
Ceny velrybího masa
V loňském roce se v USA diskutovaly ceny velrybího masa. Organizace Greenpeace ve svém dopise ze dne 14. února 1995 tvrdila, že cena za kilogram velrybího masa je 160 dolarů, přičemž nebylo jasné, zdali jde o cenu maloobchodní či velkoobchodní. Podle Alana Macnova jsou obě částky nesmyslně přehnané. Skutečná velkoobchodní cena byla v té době 17 dolarů za libru, průměrná maloobchodní cena v Tokiu je okolo 64 dolarů za kilogram.
„I přes existující ´celosvětový´ zákaz lovu velryb dál lov velryb v některých zemích pokračuje. Vědecká komise Mezinárodní velrybářské komise uvedla, že roční úlovek 400 plejtváků jižních pro výzkumné účely z antarktické populace přesahující 760 000 zvířat nemá žádný nepříznivý vliv na populaci; stejně tak výzkumný úlovek o 100 kusech stejného druhu z japonské pobřežní populace, jež činí nejméně 25 000 zvířat. Výbor rovněž potvrdil hodnotu japonského výzkumu velryb,“ tvrdí na stránkách New York Times v roce 1996. Jeho slova jsou pochopitelná, neboť se jedná o konzultanta Japonské velrybářské asociace.
Rok 2016
Mezinárodní soudní dvůr sice potvrdil, že v případě Japonska se nejedná o vědecký, ale komerční lov. Byla to zrovna Greenpeace, která odhalila naporcované kusy velryb z „vědeckých“ lovů, připravené k expedici do obchodů. Japonsko prostě ignorovalo rozhodnutí mezinárodního soudu. Jaká je aktuální situace? „Poprvé v životě jsem jedl velrybí maso na rybím trhu v Bergenu. Chutná jedinečně, ale přesto budu nadále dávat přednost lososům. Cena je trochu vyšší, ale v Norsku je stále běžné,“ komentoval Leo M. svůj zážitek 29. června 2017.
Moby Dick: Srdce velryby - vorvaň Zdroj: redakce Prima Zoom
Chcete-li ochutnat velrybí maso, nemusíte jezdit do Japonska, stačí cesta na Island nebo Norska. Island si je vědom, že konzumace velrybího masa patří k turistickým lákadlům, je to zážitek, který si návštěvníci dopřejí jen málokde. Gunnar Bergmann Jónsson, majitel velrybářské lodi Hrafnreyður přiznává, že přibližně 65 procent islandského lovu plejtváků je prodáváno místním restauracím a zbytek se prodá místním obchodům s potravinami.
Jak ukázal úspěch filmu Zachraňte Willyho, patří veltryby mezi filmová lákadla, kosatky chytající míčky a vozící na hřbetě své cvičitele jsou oblíbenci „mořských světů“ a jak se ukazuje, jejich maso je soustem i pro gurmánskou turistiku. Velryby jsou ikonickými živočichy, ať už se jedná o dravé kosatky, nebo planktonem a krilem živící se velryby černé. Mají svou úlohu v ekosystému, svou evoluci a i přes nedodržovaný mezinárodní zákaz lovu (doufejme) také svou budoucnost.
Text: Topi Pigula