14. dubna 2023 11:30

Geniální útěk z vězení skončil v dešti kulek. Trestancům se stal osudným milostný trojúhelník

Velké útěky s Morganem Freemanem – Útěk z Dannemory

Nápravné zařízení v newyorkském okrese Clinton poblíž vesnice Dannemora je známým vězením s maximální ostrahou. V roce 1892 se zde poprvé popravovalo na elektrickém křesle, v roce 1929 vypukla ve věznici první vzpoura. V zařízení si odpykávaly trest takové známé osobnosti, jako gangster Charles „Lucky“ Luciano nebo hudebník Tupac Shakur. K těm nejslavnějším událostem ale patří den 6. června 2015, kdy vězeňská služba v 5:17 ráno zjistila, že jim chybí dva vězni.

Richard Matt začal s útěky z nápravných zařízení už v útlém věku, kdy uprchl z dětského domova. Od té doby byl na cestě ke kariéře recidivisty. Ve svém rejstříku měl kromě četných útěků také vloupání, znásilnění, krádež a napadení. První vraždu spáchal v roce 1997, kdy se s komplicem vloupal do domu svého bývalého šéfa, jehož následně 27 hodin vozil v kufru auta a zastavoval jen ve chvílích, kdy jej mučil.

Snažil se z muže dostat informaci o skrytém trezoru s penězi. Když zaměstnavatel nepovolil, zlomil mu Matt vaz a jeho zohavené tělo hodil do moře. Následně uprchl do Mexika, kde o rok později spáchal loupežnou vraždu. Brzy byl zatčen, odsouzen na 23 let vězení a v roce 2007 vydán do Spojených států, kde byl odsouzen na doživotí. Samozřejmě neplánoval zůstávat ve vězení do konce života, k možnému útěku ale potřeboval parťáka. Tím se měl stát spoluvězeň, s nímž ho zpočátku pojila vášeň k malování.

David Sweat byl od své puberty prakticky bezdomovec. Obtížnou situaci řešil prodejem marihuany. Postupně se však propracovával k větším zločinům a jeho kariéra vyvrcholila v roce 2002, kdy se se dvěma komplici vloupal do skladu pyrotechniky, aby zde ukradli zbraně. Cestou do New Yorku je ale na silnici zastavil zástupce šerifa. Aby se vyhnul vězení, Sweat policistu několikrát střelil a následně přejel autem. Když se ukázalo, že je po tom všem strážce zákona stále naživu, střelil ho dvakrát do obličeje. Krátce nato byla skupina dopadena a Sweat odsouzen na doživotí.

Plán útěku

Kromě malování se oba muži podíleli i na pracích v krejčovské dílně, kde na ně dohlížela zaměstnankyně Joyce Mitchellová. Ta se po čase nechala oběma muži okouzlit a s oběma udržovala milostný poměr. Sweat Joyce nakonec přesvědčil, aby mu darovala své nahé fotografie. Jakmile mu žena vyhověla, měli oba trestanci materiál, kterým ji mohli vydírat. Zároveň se Richard Matt spřátelil s dozorcem Genem Palmerem, další klíčovou postavou plánu obou vězňů.

Čtěte také: Kajínkovy slavné útěky z vězení: Pilu udělal z hřebenu, lano ze žaluzie. Na čem ztroskotal?

Mitchellová uměla vězňům zařídit ideální podmínky k útěku, například umístění ve speciální sekci, kde měli vězni k dispozici vlastní ledničky, nahřáté talíře, hrací stoly, televizi či telefony zavěšené do zdi. Zároveň se jí podařilo dosáhnout toho, že oba muži byli umístěni do sousedících cel, což dost usnadnilo přípravu.

Plán se hroutí

Palmer propašoval do vězení elektrická zařízení výměnou za Mattovy kresby. Později vypověděl, že o plánech na útěk nic nevěděl. Měl za to, že oba odsouzení vrazi chtějí mít možnost připravovat si jídlo přímo v cele. Relativně by se tomu dalo věřit, protože Mitchellová jim přes Palmera dodala zmražené maso k přípravě hamburgerů. V něm byly ale ukryty různé nástroje jako pilka, dláto či vrták. Plán, jehož rekonstrukci můžete vidět v pořadu Velké útěky s Morganem Freemanem na Prima Zoom, byl prostý – ve stěně jedné z cel vyvrtali díru, jíž se dostali do odpadní roury. Přes ni se dostali do kanalizace, odkud následně vedla cesta na ulici. Zde na ně měla čekat Mitchellová s připraveným vozem. To byl ale první zádrhel.

Joyce Mitchellová se v životě nejspíš necítila zcela šťastná, koneckonců strávila velkou část života ve vesnici, která nenabízela příliš možností vyžití a jejíž obyvatele tvořili z větší části zaměstnanci věznice, kde sama pracovala. Románek s charismatickými zločinci tedy nejspíš přišel znuděné ženě vhod. Jak ale vrcholil plán útěku, ztrácela půdu pod nohama. Richard Matt otevřeně plánoval vraždu jejího manžela, jakmile se měli všichni ocitnout na svobodě, zároveň ji zneklidňovalo, že ji oba vězni mají v hrsti pomocí choulostivých fotografií. Když jí Matt dával znamení, že den útěku nastal, poznala, že se blíží nevyhnutelné, a s tím se zvedala i hladina stresu. A tak se v den, kdy měla oba uprchlé vězně odvézt do bezpečí, nechala hospitalizovat s panickou atakou.

Není kam se schovat

Když dozorci v časných ranních hodinách nalezli v celách pouze vycpané postele a na místě, kudy muži utekli, papír se vzkazem „Přejeme vám hezký den,“ bylo jasné, že nastala nepříjemná situace. Po uprchlých vrazích se začalo okamžitě pátrat, ti však byli na útěku po svých. Po zhruba dvou týdnech narazili policisté na opuštěnou chatku, v níž Matt a Sweat krátce přebývali. Podle nepořádku bylo jasné, že odešli ve spěchu. V chatce bylo navíc nalezeno Mattovo znečištěné spodní prádlo, jehož stav nasvědčoval, že vězeň snědl zkažené jídlo nebo vypil znečištěnou vodu.

První výrazný úspěch v pátrání přišel 26. června, kdy Matt v okrese Franklin ve státě New York při pokusu překročit hranici do Kanady vypálil z brokovnice, ukradené předtím z loveckého tábora, po projíždějícím autě. Následovala potyčka s policejními orgány, během níž Matt prchl do lesů rezervace Owl’s Head. Zde jej policisté nalezli v jedné z chatrčí. Strhla se přestřelka, během níž jej policista Chris Voss, bývalý armádní specialista, třikrát střelil do hlavy. Vězeň svým zraněním na místě podlehl.

Hořká dohra

O dva dny později policie dopadla Davida Sweata. Seržant Jay Cook si během hlídky všiml muže, jdoucího po státní cestě. Protože muž odpovídal popisu hledaného Sweata, zastavil, aby jej prověřil. Muž náhle začal utíkat přes pole k blízkému lesu, a tak jej Cook začal pronásledovat. Oba muže záhy dělilo 67 metrů a bylo jasné, že Cook jej nedostihne. Cook, jenž byl zároveň střeleckým instruktorem, tedy vypálil dvě rány ze své služební zbraně a zasáhl Sweata do pravého ramene a levé paže. Postřelený Sweat byl v kritickém stavu převezen do nemocnice. Jakmile jej lékaři stabilizovali, převezli jej na specializované oddělení ve věznici s maximální ostrahou. Později u výslechu přiznal, že se s Mattem rozdělili. Matt, jenž nebyl zvyklý dlouhodobě plánovat a jednal spíše impulzivně, byl pro Sweata spíše přítěží.

David Sweat byl za svůj útěk odsouzen ke třem a půl letům vězení, což se přidalo k jeho dosavadnímu doživotí. Zároveň mu soud uložil pokutu ve výši 79 841 dolarů. Když v březnu 2022 držel ve věznici hladovku, umožnil soud jeho nucenou výživu. Joyce Mitchellové byl uložen trest ve stejné délce a výše pokuty jako Sweattovi. Z vězení byla podmínečně propuštěna v únoru 2020. Přestože její milostný poměr s oběma vězni v prvních výsleších přiznala a navíc jej dosvědčili i její kolegové, dnes jej kategoricky popírá. Dozorce Gene Palmer přiznal pašování kontrabandu vězňům a vyjádřil lítost nad následky svých činů. Byl odsouzen k půlročnímu vězení a pokutě 5 375 dolarů. Po čtyřech měsících byl propuštěn za dobré chování.

Slavný útěk se zanedlouho odrazil i v populární kultuře. V roce 2016 reagovala na události útěku z dannemorské věznice epizoda seriálu Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti. Kauza také posloužila jako námět pro televizní snímek Pokušení Joyce Mitchellové z roku 2017. O rok později měl premiéru seriál Bena Stillera Útěk z vězení v Dannemoře.

Zdroj: CBS

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom