23. listopadu 2023 12:21

Nejlepší gymnastku světa tyranizoval vlastní trenér. Z hladu měla jíst zubní pastu

Mladá sportovkyně se po své první olympiádě stala miláčkem Sovětského svazu. Následné výpovědi o tom, co musela snášet, pak dojaly svět.

Nadia Comaneciová ve 14 letech přepsala dějiny. Na olympiádě v Montrealu dostala za vystoupení, které trvalo 19 vteřin, rovnou desítku. Tedy perfektní skóre. Vůbec poprvé se tak stalo, že někdo dle rozhodčích podal bezchybný výkon. Světelná tabule kvůli tomu dokonce přestala správně fungovat a místo 10.00 ukázala 1.00. Diváci nevěřili vlastním očím, Nadia už se ale chystala na další disciplínu. Z Montrealu si nakonec odvezla tři zlaté medaile.

Hvězda pod tyranem

V Rumunsku byla miláčkem národa a totalitní režim s Nicolaem Ceaușescu toho samozřejmě využíval. Zároveň ji ale nechával sledovat. Na gymnastku donášelo několik jejích spolupracovníků, rumunská tajná služba Securitate ji běžně odposlouchávala a hlídala jí korespondenci až do doby, kdy se Nadii jedné temné noci v listopadu 1989 podařilo ze země uprchnout. V dnes už odtajněných složkách objevil historik Stejarel Olaru tajemství, o kterém Comaneciová nikdy nepromluvila.

Kouč Béla Károlyi, který gymnastku v jejích šesti letech objevil, ji s dalšími mladými gymnastkami roky mlátil, týral a urážel. „Dívky mlátili, až jim krvácelo z nosu, trestali je cvičením, které je vyčerpalo tak, že nemohly ani stát,“ uvedl například jeden z informátorů v roce 1974. „Nadávali jim, že jsou prasata a tlusté krávy, nedávali jim jíst. Měly takový hlad, že jedly zubní pastu,“ tvrdí Olaru, který na základě nalezeného spisu napsal knihu.

Bály se pít

Samotná gymnastka Olaruovi zodpověděla při vzniku knihy otázky a hrubší zacházení zmínila. Ohledně celé záležitosti ale zůstávala vždy poměrně diskrétní. Promluvily však jiné bývalé gymnastky, které měla trenérská dvojice v péči. „Musely jsme nechávat otevřené dveře, když jsme šly na záchod,“ svěřila se Rodica Duncaová v roce 2002 v časopisu Pro Sport. „Báli se, že tam budeme pít vodu. Dokonce nás hlídali i ve sprše, abychom se nemohly zaklonit a nenápadně se tak napít. Pokud jsme z toho vyšly jen s výpraskem, byly jsme vlastně rády.

Nadia od Károlyiho nakonec utekla a dodnes na svůj milovaný sport nezanevřela. „Pro mě to bylo úžasné, a všechno, co dnes zažívám, je důsledkem toho, co se stalo během mojí kariéry gymnastky,“ uvedla v jednom z rozhovorů. V současnosti žije ve Spojených státech stejně jako Károlyiovi.

Zdroj: Nadia si Securitatea od Stejarela Olaru / Olympics.com

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom