29. ledna 2024 07:00

KVÍZ: Znáte realitu na pozadí historických filmů? Otestujte si své znalosti skutečných dějin

Nový trailer filmu Napoleon

Mnohé známé filmy se historickými událostmi jen volně inspirovaly, podle jiných by se dal vyučovat dějepis. Pojďme zjistit, jaký přístup vyhovuje vám.

Většině žebříčků filmů, které se co nejvěrněji drží historických událostí, vévodí Všichni prezidentovi muži. Drama z roku 1976, v němž Dustin Hoffman a Robert Redford rozkrývají aféru Watergate, získalo čtyři Oscary, a pokud někdo tápe v okolnostech rezignace amerického prezidenta Richarda Nixona, je na správné adrese.

Novější počiny jako Napoleon od Ridleyho Scotta naopak musí obhajovat své místo na slunci a doufat, že fanoušci historie budou shovívaví. Zavděčit se všem je ale nemožné a i kritérium nazývané umělecký dojem má u každého filmu své opodstatnění.

Zkuste si také: KVÍZ: Zvládnete dějepis 7. třídy? Otestujte si své znalosti české historie

Historické filmy proto musíme brát vždy s rezervou. Heinrich Schliemann sice objevil Tróju, protože věřil Homérovi, sestavovat životopis Jana Žižky podle stejnojmenného filmu z roku 2022 by však bylo velmi ošidné. Připravili jsme pro vás test, který spojuje zájem o historii s filmovou invencí. Dobře se bavte.

Jak dobře znáte události, které tvoří pozadí historických filmů?

1 14 Film Nepřítel před branami stojí na souboji dvou odstřelovačů. Víte ale, který sovětský odstřelovač měl na svém kontě nejvíc zabitých nepřátel?

2 14 O tom, že postavu Jindřicha VIII. filmoví tvůrci milují, svědčí množství seriálů a filmů – za všechny například Tisíc dnů s Annou z roku 1969. Vzpomenete si, které z jeho šesti manželek skončily na popravišti?

3 14 Děj filmu Patriot s Melem Gibsonem v hlavní roli se odehrává v období

4 14 Gladiátor v podání Russela Crowea bojoval v aréně Kolossea proti císaři Commodovi, kterého nakonec zabil. Ve skutečnosti ale

5 14 Ve filmu Oppenheimer stejně jako v reálném projektu Manhattan pracoval německý fyzik na sestrojení dvou typů ničivých zbraní:

6 14 Která ze čtyř manželek Karla IV. se ve filmu Noc na Karlštejně v přestrojení za páže dostala až do císařových komnat?

7 14 Ve filmu Robin Hood: Král zbojníků čekala Anglie na návrat krále, který se vydal dobýt Jeruzalém. Byl to

8 14 Film Dunkerk zachytil evakuaci britských a francouzských vojáků obklíčených v květnu 1941 na břehu moře Němci. O čtyři roky později se karta obrátila a 10 000 Němců obklíčených v Dunkerku se vzdalo

9 14 Hlavní hrdina filmu Ranhojič si přál jediné – aby se jeho učitelem stal lékař a filozof Ibn Síná známý také jako Avicenna. Putoval proto za ním na území dnešního

10 14 Posádka letu Apollo 13 k Měsíci nedorazila, jiní ale měli větší štěstí. Kolik astronautů se nakonec prošlo po povrchu Měsíce?

11 14 Titanic měl dvě sesterské lodi, které měly rovněž pohnuté osudy. Jmenovaly se

12 14 Děj filmu Černý jestřáb sestřelen zachycuje skutečnou vojenskou operaci, k níž došlo ve městě

13 14 William Wallace, jehož příběhem se volně inspiroval film Statečné srdce, bojoval za nezávislost

14 14 Jan Žižka už má ve filmové databázi dvě položky, jednu z roku 1955 a druhou z roku 2022. V čele husitských vojsk stál geniální stratég pouhých pět let, zemřel totiž už v roce

Máte % správných odpovědí.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není dobrý výsledek. Zkuste to znova.

To není špatné, ale pořád je co zlepšovat.

Gratulujeme, máte velmi dobré znalosti.

Výborně, vaše znalosti jsou skvělé.

Zdroj: Timeout, Screen Rant

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom