Finové oslavují vstup do NATO brutálním akčním filmem. Okupanty v něm trhají na kusy

Trailer filmu Sisu

Severoatlantická aliance má čerstvého člena, ze kterého může mít Rusko oprávněné obavy. Na nezdolných seveřanech si Rusové vylámali několikrát zuby, a to i s velkou početní převahou. Díky zalesněnému a nepřehlednému terénu si Finové osvojili používání speciálních nástrojů a schopnost nepozorovaně přesouvat početné jednotky.

V bitvě u Soumussalmi Finové díky těmto dovednostem porazili mnohem početnější a vyzbrojenější mechanizované divize. Sověti sice dobyli část finského území, stálo je to ale 350 000 vojáků a 3 859 tanků, zatímco Finové měli na své straně 100 000 padlých a 30 zničených tanků. Počátkem 40. let získalo Finsko zpět svá původní území, ale také nové oblasti. Finské jednotky se zastavily 30 km před Leningradem. Shodou okolností přijde koncem dubna do kin film, který dokonale ilustruje finského bojovného ducha.

Ve špatný čas na špatném místě

Finský snímek Sisu se odehrává za druhé světové války a jeho hrdinou je samotářský muž, jenž v pusté přírodě narazí na zlato. A také na partu německých vojáků, kteří mají na jeho poklad zálusk. Nacisté ale brzy poznají, že si vybrali špatnou oběť. Muž má totiž velmi násilnou vojenskou minulost a finská půda se brzy zalije německou krví.

Trailer naznačuje nejen krvavou zábavu, ale v nadsazené formě také vystihuje finskou válečnou historii. Příběh osamělého drsňáka, který bez potíží čelí velké početní přesile, dává krvavému akčnímu thrilleru zcela novou historickou paralelu. V kinech se akční podívanou pokocháme už 27. dubna a níže se můžete podívat na drsnou scénu, která vyšla online přesně ke dni vstupu Finů do NATO. Mlčenlivý zabiják v ní neváhá nacistického vojáka zneškodnit jedním z nejkreativnějších způsobů, když mu hodí nášlapnou minu na hlavu. Co následuje pak, na to slova nestačí.

Zdroj: Falcon / CNN

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom