Čím dál víc Rusů věří, že Slunce obíhá kolem Země. Vzdělanost prý přesto roste

Těžko předjímat, jak by podobný průzkum dopadl v Česku, ruské výsledky však navzdory tvrzením státního úřadu vyvolávají přinejmenším údiv. Víra tamějšího obyvatelstva v pseudovědecké konstrukce je rozhodně nezanedbatelná.

Třetina Rusů věří tomu, že Slunce obíhá kolem Země. Téměř polovina si myslí, že geneticky modifikované potraviny způsobují rakovinu. A konečně každý pátý Rus má za to, že první lidé na Zemi žili ve stejné době jako dinosauři. Jakkoli tyto výroky znějí téměř neuvěřitelně, ruský průzkum ukázal, že nedůvěra tamějších obyvatel vůči vědeckým poznatkům rozhodně není zanedbatelná.

Slunce versus Země

Ruské centrum pro výzkum veřejného mínění (VCIOM) zveřejnilo výsledky studie zaměřující se na přetrvávající pseudovědecké myšlení a nedůvěru lidí vůči všeobecně přijímaným vědeckým závěrům. Podobný průzkum byl proveden už v roce 2007, je tedy navíc možné srovnat, jak se představy ruského obyvatelstva za tu dobu proměnily.

Nejvýraznějším výsledkem je víra celých 35 procent dotázaných, že Slunce obíhá kolem Země, a za posledních 15 let toto číslo dokonce o sedm procent vzrostlo.

Většina trendů je však optimističtějších. Na polovinu se snížil počet lidí, podle nichž lze radioaktivitu mléka vyřešit převařením – před 15 lety tomu věřilo 14 procent lidí, nyní jen sedm. Stejně tak i o zmíněném soužití dinosaurů s lidmi pochybuje stále více lidí; v roce 2007 za tímto tvrzením stálo 30 procent lidí, nyní „pouze“ 21 procent. O spojení geneticky modifikovaných potravin a rakoviny je přesvědčeno 44 procent osob (což značí pokles o 23 procent).

Rostoucí vzdělanost?

Výzkumníci dále rozdělili respondenty do tří skupin – na lidi s nízkou, střední či vysokou informační gramotností. Na nízké úrovni se ocitli především starší osoby z venkova s nižším vzděláním a často sledující televizi. Průměrných výsledků dosáhli lidé z menších měst nad 45 let se specializovaným vzděláním na úrovni střední školy. A konečně největší důvěru ve vědecké poznatky vykazovali především mladí lidé s vyšším vzděláním žijící v Moskvě či severozápadní části Ruska a aktivně používající internet. Jedná se samozřejmě o extrémní zjednodušení, přesto takové rozvrstvení jistě není překvapující.

Podle ruského výzkumného úřadu, který standardně stojí i za předvolebními odhady a dalšími sociologickými studiemi, však výsledky nepředstavují žádnou tragédii. Ve většině sledovaných otázek totiž počet lidí, kteří se drží zjevně překonaných názorů, totiž ustupuje – podle autorů výzkumu se samozřejmě jedná o důsledek zlepšující se kvality ruského vzdělávacího systému.

ZDROJ: VCIOM

Mojmír Sedláček

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom