3. října 2023 06:00

U výslechu byl arogantní, dnes lituje mrtvých. Míchač metanolu Fian tvrdí, že u soudu záměrně lhal

Bez lítosti (3) – Přiznání

Rudolf Fian hrál aktivní roli v takzvané metanolové aféře. Dnes tvrdí, že u soudu i výslechu lhal kvůli penězům.

Nejspíš nejvýraznější kriminální kauza 10. let 21. století za sebou nechala velice nešťastná čísla – 51 mrtvých a více než 100 zdravotně postižených. Slovák Rudolf Fian, obchodník z Podkopné Lhoty Jiří Vacula a podnikatel z Řitky Tomáš Křepela našli způsob, jak srazit cenu alkoholu, který chtějí podávat pod rukou. Namíchali etanol jedna ku jedné s metanolem v domnění, že smrtící účinky látek se navzájem vyruší, a začali lihovinu prodávat ve velkém. Jejich ignorance vyústila v úmrtí desítek lidí, vytížení bezpečnostních složek, prohibici a ponor celé republiky do atmosféry strachu.

Odvolané přiznání

Jeden z hlavních aktérů celé kauzy Rudolf Fian si u prvního výslechu počínal jako stereotypní mafián – choval se arogantně, odmítal vypovídat, chvíli to vypadalo, že se s ním vyšetřovatelé daleko neposunou. Jeho tvrdošíjnost nakonec pomohlo zlomit jeho svědomí – když se dozvěděl, kolika lidem zničil život, detailně popsal výrobu lihoviny, způsob distribuce i svou roli v celém komplotu. Po letech za mřížemi ale doživotně odsouzený Fian rapidně mění jak svou výpověď, tak svůj postoj. U soudu a výslechu prý lhal.

K tématu: Míchač z metanolové kauzy otočil: Nikoho jsem nezabil a u soudu lhal. Svědomí mám čisté

Jak uvidíte v pořadu Bez lítosti na prima+, Fian na první pohled nepůsobí jako zločinec. Nad napáchanou škodou vyjadřuje upřímnou lítost, chová se vzorně a mluví o své rodině. Právě ji označuje jako důvod, proč kdysi skončil se zločineckým životem. Ani s jeho rolí v celé kauze to údajně nebylo tak zásadní.

Do metanolové kauzy se podle svých slov zamíchal pouze proto, že chtěl pomoci Křepelovi a Vaculovi dohodnout se na ceně za pančovaný alkohol, aniž by přesně věděl, čím a jak moc pančovaný je. U výslechu a následně u soudu podle svých slov lhal, protože měl slíbený určitý obnos pro manželku, pokud vezme velkou část viny na sebe. Jeho žena údajně peníze nedostala, a tak nemá důvod lhát dál. Policisté nicméně toto tvrzení rozporují, u spontánního přiznání totiž Fian věděl až příliš mnoho detailů, než aby to nebyla pravda. Rudolf Fian zůstává odsouzeným na doživotí.

Dokumentární sérii Bez lítosti sledujte každou neděli ve 21.30 u kolegů na Primě.

Zdroje: Respekt / iRozhlas

Podívejte se na reportáž Karolíny Oehmové s Rudolfem Fianem:

Poslechněte si celý podcast Hlasy zločinu o případu manželů Stodolových:

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom