Proč je tuk na břiše tím největším rizikem, které má většina Čechů?
Ukládání tuku na břiše je nejen odpuzující - ale především nebezpečné...
Jste štíhlí, ale máte břicho? To je pro vaše zdraví mnohem více nebezpečné, než kdybyste měli nadváhu. Tuk v břišní krajině totiž u mužů zdvojnásobuje pravděpodobnost předčasného úmrtí způsobeného cukrovkou, mrtvicí nebo srdečními chorobami. Ukazuje to studie, která byla zveřejněna na stránkách Annals of Internal Medicine a podle níž obezita zvyšuje i riziko rakoviny.
Vědci sledovali více než 15.000 osob a zjistili, že u mužů s vydutým břichem je pravděpodobnost úmrtí dvakrát vyšší než u osob, které mají nadváhu či jsou obézní. U žen, které mají nadbytek tuku v břišní krajině, je pravděpodobnost předčasného úmrtí jedenapůlkrát vyšší.
Francisco López-Jiménez pracuje jako lékař na oddělení kardiologie kliniky Mayo v Minnesotě a je jedním z autorů této studie. "Nejsem tlustý, říkají mi někteří moji pacienti, kteří mají normální index tělesné hmotnosti. Ptají se mě, proč mají cvičit a tvrdí, že mohou sníst všechno, co chtějí," říká lékař.
Svým pacientům radí, aby dodržovali zdravou stravu, jako je například ta středomořská, ale především aby se hýbali: aby chodili 50 minut třikrát týdně nebo 30 minut šest dní v týdnu. "Velkou pomocí může být i snížení stresu. Některé výzkumy ukázaly, že osoby žijící ve stresu mají zvýšenou tendenci k ukládání tuku na břiše," dodává López-Jiménez, jehož citoval italský deník Corriere della Sera.
Již dřívější studie potvrdily, že osoby, které mají uložený tuk na břiše, jsou vystaveny většímu nebezpečí cukrovky, mrtvice, koronárních chorob a srdečních problémů. Toto je ale první studie, která hovoří také o riziku předčasné smrti.
Proč je tuk na břiše tak osudový? Břicho tvoří typ tuku, který proniká do celého těla a zaplavuje životně důležité orgány. Játra si tento tuk vypůjčují a přeměňují ho v cholesterol, který se může dostávat do krevního oběhu a může se začít hromadit podél tepen.
Příliš mnoho cholesterolu způsobuje tvrdnutí tepen, a to může vést k infarktu a mrtvici. Tento vnitřní tuk může také podpořit rozvoj cukrovky druhého typu či chronického zánětu, který zase vede k dalším chorobám. Tento typ tuku může také zvyšovat úroveň glukózy a snižovat objem svalové hmoty.
ČTK