25. ledna 2024 14:15

Americký vrah přežil vlastní popravu, čtyři hodiny ho nešlo zabít. Syn oběti prozradil, jak je to možné

Alabama použila novou metodu popravy

Kenneth Smith se stal po víc než 20 letech prvním americkým vězněm, kterého popravili dusíkem. Tento vrah ale už jednou hleděl do tváře smrti.

Jméno Kenneth Smith v současnosti rezonuje celosvětovými médii kvůli neobvyklému druhu popravy, který musel absolvovat. Je to prvně od roku 1999, kdy byl některý z amerických odsouzených popraven dusíkem.

Smith spolu s kumpánem v roce 1988 za úplatu brutálně ubodal a ubil manželku kazatele. O rok později ho za to v americkém státě Alabama odsoudili. Smitha původně čekala poprava smrtící injekcí a v roce 2022 opravdu vstoupil do popravčí komory, jeho životní příběh však kupodivu pokračuje dál.

Několik hodin utrpení

Ne že by soud tehdy Smithovi udělil na poslední chvíli milost. Smith zcela standardně nastoupil do takzvané cely smrti, rozloučil se s matkou a vnukem, naservírovali mu poslední jídlo, a pak ho s pouty na rukou i na nohou odvedli na moderní popraviště. Tam strávil čtyři hodiny… a minimálně dvě z těchto čtyř hodin se mu místní personál pokoušel úspěšně najít žílu.

Smith během těchto pokusů ležel pevně připoutaný řemeny k lůžku. Popravčí mu vyzkoušeli takzvaně „napíchnout“ všechna možná místa. Když byly pokusy na nohou i rukou marné, a Smithovy končetiny připomínaly léta používaný jehelníček, pokračovali například i u klíční kosti.

Mohlo by vás zajímat: Na oprátce umírali desítky minut, na kůlu dny. Trest smrti i ve 20. století připomínal středověk

V dalším zoufalém pokusu nahnat mu alespoň někam nějakou krev mu lůžko dokonce napolohovali tak, aby ležel s hlavou namířenou dolů. Nic ale nebylo platné a zaměstnancům zařízení nezbylo, než popravu nakonec odvolat.

Udělal to schválně, nebo šlo o mučení?

Smith později popsal, že pro něj tyto dvě hodiny byly ekvivalentem mučení. Prostřednictvím svých advokátů uvedl, že během četných pokusů zavést mu do těla jehlu „trpěl obrovskou bolestí“, a že když jej poslali zpět na celu, „nebyl schopný ani chodit; třásl se, potil, hyperventiloval a bylo mu na omdlení“.

Syn jeho oběti, Chuck Sennet, s ním každopádně nemá slitování. „Pravděpodobně se tomu vysmívá, protože prohlašoval, že se z té popravy vyvlékne, a přesně to se stalo,“ tvrdí. Smith se podle něj schválně dehydratoval, aby bylo obtížné žílu najít. Dalšího pokusu o Smithovu popravu se Sennet prý už nemohl dočkat. „Je to 35 let, co máma umřela. Alabamský jurisdikční systém je na houby,“ uvedl.

Eutanazie dusíkem je zakázaná u zvířat

Odsouzenec byl nakonec popraven 25. ledna 2024, a to dusíkem. Jde o celkem neobvyklou metodu, při které se vězni nasazuje obličejová maska, kterou proudí dusík. Ten pozvolna v těle nahradí kyslík a nastane smrtelná hypoxie.

K tématu: Bezbolestná poprava? Vězně z Alabamy má zabít nedostatek kyslíku. Kritici se bouří

I zde ale může snadno dojít ke komplikacím, třeba ke zvracení a následnému udávení vězně tělesnými tekutinami. Lidskoprávní aktivisté také upozorňují na fakt, že místní popravčí nemají kontroverzní metodu dostatečně vyzkoušenou a prověřenou, a že má v případě eutanazie zvířat velmi rozporuplné výsledky.

Udušení odsouzeného v alabamské věznici nakonec podle agentury AP trvalo přibližně 22 minut, přičemž několik minut se zdálo, že Smith je při vědomí. Nejméně dvě minuty se podle očitých svědků na nosítkách třásl a vzpínal se v poutech. Následovalo několik minut, kdy ztěžka dýchal, načež nádechy a výdechy ustaly.

Zdroj: Timesnownews.com, The Guardian, Deathpenaltyinfo.org, CNN, Eji.org

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom