28. ledna 2023 06:00

Ohnivé peklo zabilo a zranilo přes 800 lidí. O jejich osudu rozhodly pouhé 2 minuty

Tragédie rozhodně nemusela mít tak obrovský počet obětí, na tom se shodli i vyšetřovatelé. Majitelé klubu ale na bezpečnost vůbec nehleděli.

Když se 27. ledna 2013 ráno hasičům a záchranářům konečně povedlo probojovat do útrob brazilského klubu Kiss, který byl několik hodin v plamenech, čekal je pohled, na který ani tihle ostřílení muži jistě nikdy nezapomenou. Někteří z nich záchrannou akci přirovnali k vpádu do válečné zóny. Prohořelá střecha se propadla hned na několika místech a odřízla mnohým jedinou únikovou cestu před plameny. Na toaletách hasiči našli doslova hromady lidských těl. Většině nebylo víc než 23 let.

Dvě minuty rozhodly o osudu 240 lidí

Tragédie přitom začala úplně nenápadně. V klubu tehdy probíhala párty akce několika místních univerzit a byl dost přeplněný. Přesný počet návštěvníků se nikdy nepovedlo zjistit, mohlo jich tam být ale i okolo 1 500. Podnik o rozloze 615 čtverečních metrů měl přitom předpisy danou kapacitu jen 700 lidí.

Na programu bylo vystoupení dvou kapel a problémy začaly okolo druhé ráno, když se hudební skupina Gurizada Fandangueira rozhodla svoje vystoupení ozvláštnit zábavní pyrotechnikou. Místo daleko dražších světlic určených do vnitřních prostor ale použili ty venkovní.

Nikdo si zpočátku nevšiml, že od nich chytila protihluková izolace na stropě podniku a oheň se jí začal extrémně rychle projídat a šířit. Hasicí systém selhal. Až když se přímo před zraky kytaristy začaly mezi tančící lidi snášet žhavé uhlíky, teprve se první z nich otočili a vyděšeně se snažili procpat k jedinému východu z klubu.

Místnost se plnila temným toxickým kouřem. Dusící se lidé v marném pokusu o útěk šlapali jeden po druhém. Situaci ještě zhoršily kovové bariéry, které u východu za normálních okolností regulovaly proud odcházejících návštěvníků. A vyhazovači, kteří si mysleli, že se uvnitř strhla rvačka a někdo se snaží utéct bez placení, zavřeli dveře.

Hledali, kudy ven

Svoji chybu si uvědomili celkem brzy a východ zase otevřeli, to už ale byla panika uvnitř v plné síle. V jedovatém kouři se začali první lidé dusit. Od chvíle, kdy se požár rozhořel, neuběhly ani dvě minuty a vnitřek klubu byl neobyvatelný. Návštěvníci v dýmu pátrali po únikovém východu. Hledali marně, klub zcela oproti tamějším platným zákonům žádný neměl. V zoufalé snaze si zachránit život desítky studentů vpadli do koupelny. Hasiči odtamtud později vynesli na 180 mrtvých těl.

90 procent z 242 obětí strašlivého požáru se udusilo v jedovatém kouři. Zranilo se 630 lidí, hlavně v tlačenici, která vznikla během hromadné paniky během tlačenice ven z hořícího klubu.

Tvrdé tresty i pokus o sebevraždu

V Brazílii dodnes jde o jeden z nejhorších podobných incidentů. Kromě obrovského smutku a pohoršení veřejnosti nad laxností majitelů klubu, který, jak se zjistilo, neměl ani platnou licenci, se v zemi zvedl i zájem o bezpečnost a rozjely se hromadné inspekce podobných zařízení.

Obvinění majitelů zařízení i neopatrných členů kapely na sebe nenechala dlouho čekat. Vinu na sobě cítili i sami. Jeden z majitelů klubu se dokonce ve vazbě pokusil o sebevraždu... Přesto ale trvalo osm let, než brazilští soudci rozhodli o jejich osudu. V prosinci 2021 soud poslal dva majitele zařízení za mříže, jednoho na 22 a druhého na 19 let, a 18letému trestu neunikli ani dva členové vystupující kapely za to, že na pódiu použili nebezpečnou pyrotechniku.

Zdroj: National Library of Medicine

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom