11. srpna 2023 15:10

Tropický víkend v Česku vytvoří žně houbařům. Sledujte i noční oblohu plnou meteorů

Počasí (11.8.2023 6:10)

Jasné nebe a výrazné oteplení, které střídá chladné a deštivé dny ze začátku srpna, slibují o víkendu žně houbařům a všem amatérským pozorovatelům noční oblohy.

Po nadprůměrně teplém a zároveň suchém červenci se Česko v srpnu dočkalo výrazného ochlazení a vydatného deště. V první srpnové dekádě napršelo 255 % dlouhodobého průměru, takže byl na některých řekách dokonce vyhlášen první stupeň povodňové aktivity. Jak vypadal začátek srpna z pohledu teplot a srážek, shrnuli meteorologové z českého hydrometeorologického ústavu:

Chladný a vlhký začátek srpna ☔️ 📝Máme za sebou jeden z nejchladnějších a nejdeštivějších začátků měsíce srpna od roku...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, August 11, 2023

Přečtěte si také: Extrémní vedra lámou rekordy a bude hůř. Nezpůsobuje je pouze obávaný El Niño

Deště ale ustaly ve středu 9. srpna jako když mávne kouzelným proutkem a do Česka se koncem týdne začal hrnout teplý vzduch od jihozápadu. Ten způsobí v sobotu výrazné oteplení, na některých místech ČR může být podle meteorologů až 32 °C. Teploty kolem tropických třicítek budou i v neděli, to už se ale mohou objevit i přeháňky a bouřky. Podrobnosti najdete na našem radaru:

Houby a Perseidy

Teplé a slunné počasí může pozitivně ovlivnit růst hub, a Češi tak po dlouhém půstu netrpělivě obhlížejí příhodné lesy, okraje cest a všechna „tajná a osvědčená“ místa, kde „rostou“. Pozor při tom na záměnu jedlých a jedovatých hub a také na hřib královský (Boletus regius), hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri) nebo hřib moravský (Boletus (Xerocomus) moravicus). Jde o přísně chráněné druhy a smaženice z nich by za určitých okolností mohla přijít na 100 000 korun, u právnických osob dokonce na dva miliony.

Méně riskantní víkendové zážitky nabídne noc ze soboty 12. na neděli 13. srpna. Krátce po půlnoci budou ideální podmínky pro sledování meteorického roje Perseid. Oblohu prozáří až 80 meteorů za hodinu, které mohou přilétat v celých sprškách nebo ojediněle i výrazně zazářit v podobě bolidů. Pozorování by snad s výjimkou severozápadních Čech, kde meteorologové předpokládají mírnou oblačnost, nemělo na většině území ČR nic vadit.

Mohlo by vás zajímat: Blíží se invaze komárů, vlhké počasí jim nahrává. Mapy ukazují, kde budou škodit nejvíc

Platí to i o Měsíci, který se nachází ve fázi úzkého srpku a navíc vyjde až v 1:49 po půlnoci. Za pozorováním je vhodné vycestovat co nejdál od měst do oblastí s minimem rušivého světelného znečištění. Je také důležité najít si místo s co nejširším obzorem a nepoužívat triedry nebo dalekohledy, které zužují zorné pole.

Zdroj: ČHMÚ, Astrofyzikální proGResy z Opavy

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek

Populární filmy na Prima Zoom