1. listopadu 2023 14:25

Padající stromy a komplikace v dopravě: Část Česka zasáhne silný vítr a déšť

Meteorologové varují před extrémně silným větrem a vydatnými srážkami, které v důsledku bouře Ciarán zasáhnou část našeho území.

Vítr proudící z jihovýchodu až z jihu na Moravu, Slezsko, Českomoravskou vrchovinu a do východní části Čech začne během čtvrtečního dopoledne postupně sílit a dosahovat v nárazech rychlosti až 70 km/h, na hřebenech hor dokonce 110 km/h. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) proto vydal výstrahu na silný vítr, který může poškodit stromy a lesní porosty a způsobit menší škody na budovách. Kvůli popadaným větvím nebo celým stromům se také očekávají komplikace v dopravě.

⚠️Výstraha ČHMÚ 🌬 na silný vítr ℹ️ Nad Britskými ostrovy se bude nacházet hluboká tlaková níže #Ciarán, kolem které...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Wednesday, November 1, 2023

Přečtěte si také: Nejteplejší léto za posledních 120 000 let skončilo. Česko zalije déšť, jedno území dělá meteorologům starosti

Evropu ohrožuje bouře Ciarán

Vítr se k nám dostane na okraji výrazné tlakové níže nazvané Ciarán, která se na Evropu tlačí z Atlantiku a v podobě extrémně silné bouře udeří na západní Evropu. Irsko, Francie, Benelux a ostrovy v Lamanšském průlivu očekávají vítr o rychlosti 180 km/h a vydatné srážky.

Hlavní meteorologická služba Velké Británie vydala pro konec týdne varování před život ohrožujícím extrémně silným větrem, který může v nárazech dosahovat až 130 km/h. Riziko je největší na jižním pobřeží Anglie, ušetřeno nezůstane ale ani vnitrozemí. Kvůli bouři a nezvykle dlouhému období podzimních dešťů hrozí na nejméně 25 místech v Anglii a Skotsku lokální záplavy.

Mohlo by vás také zajímat: RADAR: Na Česko se žene extrémně silný vítr. Sledujte, zda bouře Ciarán udeří i u vás

V pohotovosti je také západ Francie, kde se očekávají mimořádně silné poryvy větru na pobřeží kombinované se silným vlnobitím. Francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin vyzval obyvatele ohrožených departmentů, aby v noci ze středy na čtvrtek omezili cestování na minimum. Předpokládá se, že nápor větru a deště bude trvat minimálně šest hodin.

Zdroj: The Guardian, France 24, ČHMÚ

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom