4. srpna 2023 13:30

Nejteplejší léto za posledních 120 000 let skončilo. Česko zalije déšť, jedno území dělá meteorologům starosti

Počasí 4.8.2023 7:08

Počasí během prvního srpnového víkendu nebude přát táborníkům, vodákům ani návštěvníkům letních kin. Rozprší se už v noci na sobotu a na některých místech spadne v příštích 48 hodinách v úhrnu až 90 mm vody.

Studený a vlhký vzduch, který k nám bude pronikat od severozápadu, přinese zimu a déšť. V sobotu se postupně rozprší prakticky na celém území Česka, nejvíc ale na Vysočině a jihu Moravy, kde může spadnout až 60 mm srážek. Tam, kde budou srážky vydatnější, klesne teplota přes den na 14 °C, jinak se vyšplhá maximálně na 20 °C.

Pršet bude i v neděli, a to hlavně v oblasti Jeseníků. Právě zde začátkem července 1997 po silném dešti začala jedna z největších povodní v historii Česka. Z toho důvodu vydali meteorologové pro tuto oblast varování před velmi vydatným deštěm, na který mohou reagovat toky odvodňující Jeseníky vzestupem na 1. stupeň povodňové aktivity.

⚠️Výstraha ČHMÚ 🌧️ 💧Trvalejší a místy i vydatný déšť očekáváme zejména ve východní polovině území v sobotu (5.8.) a v...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Friday, August 4, 2023

Kvůli nedělnímu dešti může podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) celkový úhrn srážek za oba víkendové dny místy dosáhnout až 90 mm. Déšť ale bude postupně slábnout a oteplí se o jeden stupeň. Ovšem ne na dlouho – už v pondělí začne znovu pršet a nejvyšší denní teplota klesne na 14 až 18 °C. Jaké počasí bude o víkendu přímo ve vašem okolí, uvidíte na tomto radaru:

Zima a déšť střídají pekelný červenec

Deštivé a chladné počasí následuje po mimořádně horkém červenci, kdy díky intenzivním a dlouhotrvajícím vlnám veder po celém světě padaly teplotní rekordy. Oblast Středomoří sužovaly teploty blížící se 50 °C doprovázené žhavým větrem a ničivými lesními požáry. Ve Spojených státech se kvůli horku ocitlo v ohrožení života přes 120 milionů lidí, v severozápadní Číně teplota vyšplhala na 52,2 °C a světové oceány se ohřály na teploty, jaké o počátku měření po desítky let nikdo neviděl.

Podle Světové meteorologické organizace průměrná měsíční teplota v červenci 2023 překonala o 0,2 °C předchozí rekordní červenec z roku 2019. K dispozici je ale jen 174 let měření a mnozí vědci se proto domnívají, že jsme letos zažili nejteplejší léto za posledních 120 000 let.

Zdroj: ČHMÚ, Popular Mechanics

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom