5. ledna 2024 15:35

Velkou vodu vystřídá mráz. Meteorologové slibují neklidný víkend

Počasí 5.1.2024 6:09

Varování meteorologů se vyplnila. Čechami prochází velká voda, po Vltavě kulminuje i Labe. Tečku za deštivým počasím udělá celodenní mráz.

Němčice, Litoměřice, Ústí nad Labem a Děčín – čtyři stanice, které v závěru pracovního týdne registrovaly nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. V Ústí nad Labem se hladina řeky dostala těsně nad šest metrů a stav ohrožení zde podle meteorologů bude trvat ještě v noci na sobotu, kdy se očekává kulminace někde kolem 640 centimetrů.

Přečtěte si také: Nejtragičtější povodeň 20. století zaplavila třetinu Česka. Kolik měst a vesnic bylo pod vodou?

Podobná situace je i v Děčíně, kde by k překročení šestimetrové hranice mělo dojít kolem půlnoci. V Děčíně je kvůli vysoké hladině řeky uzavřená městská knihovna, která se nachází poblíž řeky. Mimo provoz zůstává už od první povodňové vlny před koncem roku informační centrum. Okolí řeky v Ústí, Děčíně i Litoměřicích kontrolují strážníci a zatopené části cyklostezky vedoucí podél Labe jsou označeny páskami.

Obě přehrady na největší české řece jsou plné – zcela zaplněný je zásobní prostor ve vodních nádržích Labská a Les Království. V přehradě Pastviny na Divoké Orlici zbývalo v pátek ráno už jen devět procent volné kapacity. Labe do sebe musí pojmout srážkovou vodu z Krkonoš a také z Vltavy, která na svém horním toku zápasila s důsledkem až 110mm srážek, jež během vytrvalých dešťů spadly na Šumavě.

Aktuální průtok a výšku vodní hladiny na všech českých řekách můžete sledovat na mapě hlásné a předpovědní povodňové služby Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Mohlo by vás také zajímat: Sledujte RADAR: Krutý mráz ze Sibiře sevře Česko na týdny. Teploty padnou hluboko pod nulu

Bude zima, bude mráz

Jde o důsledek vytrvalých dešťů a relativně vysokých denních teplot kolem 10 °C, které v prvním lednovém týdnu způsobilo převažující západní proudění. To se v zimním období vyznačuje přílivem teplejšího vzduchu přinášejícím srážkově bohatou oblačnost z Atlantiku.

Meteorologové nicméně varují, že se citelně ochladí. V noci na neděli se bude místy vytvářet náledí, na Moravě a ve Slezsku pak i sněhové jazyky. V neděli bude na většině území sněžit a teploty se přes den budou držet pod nulou (klesnou až na -4 °C). Postupně se bude dál ochlazovat, takže v pondělí už se budou denní teploty pohybovat jen mezi -8 až -4 °C.

Zdroj: Český hydrometeorologický ústav, ČTK

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek

Populární filmy na Prima Zoom