10. července 2023 13:45

Česko zasáhlo supertropické vedro. Extrémní teploty ale nebudou všude

Počasí 10.7.2023 6:50

Na horko a bouřky už si pomalu začínáme zvykat, počasí je jako na houpačce.

Druhý týden prázdnin odstartoval jedním z nejteplejších dnů a meteorologové dokonce na pondělní odpoledne a večer vydali výstrahu před extrémními teplotami. Zatímco základní žlutý stupeň platí pro celou republiku, vysoký stupeň nebezpečí hrozí velké části Jihomoravského kraje včetně Brna.

⚠️Aktualizace výstrahy ČHMÚ varuje před vysokými teplotami, rizikem požárů a nebezpečím silných bouřek. ℹ️Nově se...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Monday, July 10, 2023

Mohlo by vás zajímat: Smrtící vedra míří do zemí, které ho dosud nepoznaly. Lidstvo není připraveno

Teploty se hlavně ve městech vyšplhají na 30 až 34 °C, na jihu Moravy to bude až 36 °C. Pokud budete chtít supertropické vlně horka uniknout, musíte do hor. Už ve výšce 1000 metrů nad mořem vás čeká příjemných 25 °C. Další možností je vyčkat, až přes Česko přejde od západu na východ studená fronta. Budou se v ní tvořit bouřky s nárazy větru do 80 km/h, deštěm a kroupami. Postup bouřek můžete sledovat na radaru.

Přečtěte si také: Vedra mohou fatálně poškodit váš mobil: 10 chyb, kterých byste se měli v létě vyvarovat

Horko začíná být rekordní

Horké počasí potrvá i v úterý, tentokrát se ale karta obrátí. Vysoké teploty 29 až 33 °C potrápí západní polovinu Česka, na východě a severovýchodě bude kolem 28 °C. Jistou úlevu s teplotami začínajícími dvojkou přinese až čtvrtek, od pátku se ale teploty opět začnou zvedat a o víkendu hravě překonají 30 °C.

Planeta Země má za sebou v červenci mimořádně horké dny. Podle propočtů řady institucí jako je americký NOAA nebo britský Met Office v pondělí 3. července dosáhla průměrná globální teplota 17,01 °C, což byla zatím nejvyšší zaznamenaná hodnota. Nový rekord ale vydržel jen jeden den, protože hned v úterý 4. července vyskočila teplota na 17,18 °C. Odchylka od průměru za roky 1979-2000 tak dosáhla 0,98 °C.

Zdroj: ČHMÚ, Meteocentrum.cz, BBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom