4. července 2023 15:35

Počasí o svátcích bude bouřlivé, udeří i pekelné horko. Nezapomeňte pozorovat oblohu

Počasí 4.7.2023 6:45

Začátek prázdnin přinesl počasí jako na houpačce a příroda v tomto trendu nejspíš hodlá pokračovat i během červencových státních svátků.

Ve středu 5. července na Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje zasáhnou většinu území Česka silné bouřky, které bude provázet nárazový vítr o rychlosti až 70 km/h, ten nás ale potrápí i tam, kde bouřky zrovna nebudou. Na východě Česka může u opakujících se bouřek ojediněle spadnout kolem 50 mm srážek a objeví se i 2 cm velké kroupy.

Přečtěte si takéSmrtící vedra míří do zemí, které ho dosud nepoznaly. Lidstvo není připraveno

Dramatické počasí je důsledkem studené fronty, která bude v Den věrozvěstů Cyrila a Metoděje postupovat střední Evropou od západu k východu. Před vlastní frontou si ale užijeme tropické vedro, způsobené teplým vzduchem od jihu. Podle meteorologů se teploty dostanou až ke 30 °C, na západě to ale bude méně – kvůli dřívějšímu příchodu bouřek se teplota dostane nanejvýš k 23 °C.

Ve čtvrtek 6. července v Den upálení mistra Jana Husa se vítr uklidní a teploty se budou pohybovat mezi příjemnými 23 až 27 °C. Tomu bude ale rychle konec. Od pátku do pondělí budou denní teploty vytrvale stoupat až na pondělních 34 °C. Léto tak poprvé udeří plnou silou.

Mohlo by vás zajímat: Jak jsou otevřené obchody o svátcích: Kdy si můžete nakoupit a kdy bude zavřeno?

Hvězdy na obloze

Pokud přes vás zrovna nebude přecházet bouřka, můžete letní noc využít k pozorování hvězd. Když si zvečera lehnete na zem, uvidíte přímo nad sebou jasnou Vegu ze souhvězdí Lyry. Směrem na východ bude Deneb z Labutě, jejíž nejjasnější hvězdy jsou seskládány do velikého kříže. Třetí hvězdou bude Altair ze souhvězdí Orla. Zmíněné stálice tvoří takzvaný letní trojúhelník, který sice není souhvězdím, zato je ale vidět i na světlé obloze ve městech.

Ve čtvrtek 6. července ve 22 hodin a 6 minut pak bude v tomto roce Země nejdál od Slunce, středy obou těles se ocitnou přesně 152 093 251 kilometrů od sebe.

Zdroj: ČHMÚ, Hvězdárna a planetárium Brno

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom