13. července 2024 07:05
Adam Vala

Proč piloti skoro nikdy nemají vousy? Jedna ze záhad letectví má logické vysvětlení

Některé aerolinky zakazují pilotům s vousy, aby vůbec byli ve službě. Co za tím vězí?

Všimli jste si, že téměř všichni piloti, které na letišti nebo již přímo v letadle potkáte, nemají vousy? Mohli byste si říct, že jde o nařízení zaměstnavatele kvůli nutnosti vypadat reprezentativně, vousy ale přirozeně mohou být i velmi elegantní a vzhled pilota ještě pozvednout. Co za tím ve skutečnosti vězí a proč dokonce některé aerolinky zakazují pilotům s vousy, aby usedli za knipl?

Elegance, nebo bezpečnost?

Možná vás už napadlo, že to má co do činění s bezpečností, ale čemu přesně mohou vousy vadit? Vězte, že nařízení mnoha aerolinek pochází z konce 80. let minulého století, kdy ve Spojených státech došlo k rozsáhlým bezpečnostním revizím kyslíkových masek a jejich použití. Jak odhaluje zpráva Federální letecké správy, při testu tří typů kyslíkových masek schválených organizací TSO došlo ke zjištění, že u osob s vousy dochází ke snížení účinnosti. Důvodem je nedostatečné utěsnění masky kolem úst, a to právě kvůli vousům.

Jedna ze studií podle magazínu Thrillist zjistila, že u osob s vousy se únik kyslíku z masky pohyboval mezi 16-67 procenty, což ještě umocňuje nutná fyzická aktivita členů posádky ve chvíli, kdy jsou masky na palubě dopravního letadla potřeba. V takových chvílích lze očekávat zvýšenou dechovou frekvenci, a tudíž i nastupující riziko hypoxie, není-li zaručen dostatečný přívod kyslíku.

Mohlo by vás zajímat: Legendární český pilot bojoval proti Němcům i Japoncům, nebál se vybuchujících bomb a pořádně naštval komunisty

Je to pak i varování pro cestující, kteří se sice s největší pravděpodobností v krizové situaci neocitnou, natož aby museli v takové chvíli vynakládat zvýšenou fyzickou aktivitu, ale pokud by přece jen k dekompresi kabiny došlo a kyslíkové masky byly zapotřebí, pro vousaté cestující se rovněž zvyšuje riziko nedostatečného okysličení jejich krve – a tudíž i možnost, že během nouzového sestupu letadla omdlí.

Zdroj: FAA, Thrillist

Video, které jste mohli minout: Nová naděje na vyřešení záhady zmizelého letadla? Experti po deseti letech zachytili signál

Adam Vala