22. března 2013 06:03

Pět nejslavnějších jihoafrických jídel, která musíte vyzkoušet

Biltong, droewors nebo bobotie. Možná tato slova ani nezní jako názvy jídel, ale opravdu se jedná o masové dobroty vykouzlené v jižní části černého kontinentu.

Jihoafrická kuchyně je silně ovlivněna historií země a různorodost multikulturních zdrojů proto vytváří příjemný kulinářský zážitek různých chutí. Člověk najde mnoho podobností s portugalskou, britskou, indickou nebo holandskou kuchyní.

Hodí se také říci, že Jihoafričané jsou velmi hrdí na svůj braai (přenosný grill) a berou ho velmi vážně. Kdykoliv je to jen možné, zažehnou oheň a grilují své oblíbené maso a přílohy. Je to jako rituál, který nemůže být zanedbáván a zapomenut, rituál, který spojuje chutě jak černých obyvatel, tak bělochů. Bez přihlédnutí k braai –- zde je seznam některých z nejpopulárnějších pokrmů, které můžete ochutnat v Jižní Africe.

Biltong - nejoblíbenější pochoutka Jižní Afriky

Je v podstatě nemyslitelné sledovat rugby, televizi nebo jet na dovolenou bez zásoby biltongu. Jednoduše by to bez biltongu nebylo ono. Toto sušené maso se vyrábí v mnoha tvarech a příchutích a těší se velké oblibě jak u černé, tak také bílé populace.

Maso se věší na suché a chladné místo po dobu pěti až dvanácti dní, aby se usušilo, což mu mu poté zaručuje velmi dlouhou trvanlivost. Obvykle se pro tyto účely používá maso hovězí, oblíbená je také zvěřina, kuřecí a pštrosí maso. Příchutě se liší od chilli přes česnek, barbecue až třeba po chutney. Obvykle je maso na plátky nebo proužky.

Boerewors – jedno z nejpoužívanějších jídel při braai

Boerewors lze přeložit jako farmářská klobása a je vyroben z mletého hovězího masa a koření, jako jsou semena koriandru, muškát a černý pepř. K dispozici jsou také varianty, kde se používají různé druhy masa nebo koření a další příchutě, například česnek či sýr. Typicky se připravuje právě na braai, ale může to být také na elektrickém grilu nebo v troubě. Párky v rohlíku, známé také jako boerewors rolls, jsou velmi populární a podávají se s rajčaty a cibulí.

Droewors – rychle sušená dobrota

Podobné přísady, jako jsou v boerewors klobáse, se také používají k výrobě droewors. Tyto klobásy se rychle suší v teplém a suchém prostředí, na rozdíl třeba od uzenin italského typu, které pomalu zrají v chladných a vlhkých podmínkách.

Droewors se obvykle vyrábí z hovězího, vepřového nebo telecího masa a stejně jako biltong se podává jako lehké jídlo při jakékoli příležitosti.

Bobotie – maso s omáčkou

Tento pokrm je podobný britskému pastýřskému koláči, ale byl vylepšen v Cape Malay mnoha různými kořeními. Hlavní složkou je mleté ​​maso, obvykle hovězí nebo jehněčí, připravené s množstvím kmínu, koriandru, chilli, kari, chutney, mandlemi, rozinkami a dalším kořením. Nakonec se celý pokrm poleje trochou omáčky. Prvně se bobotie stalo populární v oblasti Cape, načež se tento pokrm rozšířil po celé Jižní Africe.

Potjiekos – guláš po africku

Tradiční afrikánský “guláš” nebo také "small pot food", jak zní přesný název tohoto pokrmu, je vyráběn venku v litinovém hrnci na třech nohách nad otevřeným ohněm. Potjiekos původně přinesli do Jižní Afriky Nizozemci, kteří zatápěli pomocí dřeva nebo uhlí. Recept sám se přizpůsobuje podle chutí toho kterého národa a preferencí jednotlivce, tradičně ale zahrnuje maso, zeleninu a brambory s kořením dle vlastního výběru. Specialitou potjiekos je, že poté, co se všechny ingredience přidají, zavře se víko hrnce a jídlo se nechá pomalu vařit po několik hodin bez míchání.

Stejně jako má Jižní Afrika různorodou kulturu, lze zde očekávat také velkou rozmanitost místní kuchyně. Samozřejmě je toho v Jižní Africe mnohem více a lze nalézt mnoho dalších tradičních i populárních jídel podle dané oblasti, která stojí za to zkusit. Ovšem pro začátek neuděláte chybu, pokud vyzkoušíte těchto pár tipů. Ochutnejte některá z jídel, která místní jedí každý den, a pokud budete chtít více, pak jděte a zkuste Cape Malay kari, mealie-meal, sosaties nebo melktert.

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom