9. dubna 2024 10:50

Zakázali ruskou hymnu, i když jsou Putinovi spojenci. Bizarní čečenský zákon zasáhl celý hudební svět

V Čečensku se děje hodně zvláštních věcí, tentokrát ale Ramzan Kadyrov přišel s opravdu zvláštním omezením.

Zákonodárci v Čečenské republice prosadili kuriózní zákon, kterým přísně omezili tempo hudby. Nově tam zakázali jakoukoli hudbu, která je jak příliš rychlá, tak příliš pomalá. Rychlost hudby udávají v úderech za minutu, tedy veličině v hudební branži označované jako BPM (beats per minute), a umělci se musejí vejít do tempa mezi 80 a 116 BPM.

Neprojde ani ruská hymna

Iniciativa vzešla podle serveru Moscow Times přímo od samotného čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, který úkolem čečenskou hudbu uzpůsobit tak, aby „odpovídala národní mentalitě“, pověřil ministra kultury Musu Dadajeva.

Půjčovat si hudební kulturu od jiných národů je nepřípustné,“ uvedl Dadajev v prohlášení, které vydal poté, co se ohledně věci setkal s místními státními umělci. „Musíme našim lidem a pro budoucnost našich dětí zachovat kulturní dědictví čečenského národa, a to zahrnuje jak morální, tak etické normy života Čečenců.“

Do přísných kritérií se nevejde celá řada populárních západních žánrů, což v převážně muslimském Čečensku považují za žádoucí. Server Daily Mail nicméně upozornil, že vylučují i ruskou státní hymnu. Ta je totiž zase pro změnu příliš pomalá, její tempo odpovídá 76 BPM. Tato situace je přinejmenším kuriózní, vzhledem k tomu, že autonomní Čečenská republika je členem Ruské federace a Ramzan Kadyrov vládne s podporou ruského diktátora Vladimira Putina.

Čtěte také: Jsme přátelský soused Ruska, hlásá Čína. Slibuje výrazné posílení spolupráce

Místní umělci samozřejmě dostali možnost svá existující díla rychle upravit tak, aby novým standardům odpovídala, a to do 1. června 2024. „Jinak jim nebude povoleno veřejně vystupovat,“ oznámilo čečenské ministerstvo kultury na sociální síti Telegram.

Zdroj: Ministerstvo kultury Čečenské republiky, The Moscow Times, Master Class, Radio Free Europe

Video, které jste mohli minout: Kadyrova namíchl útok u jeho mešity: Plně podporuji Palestinu. Její zemi zabral Izrael

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom