4. srpna 2023 12:20

Orlická přehrada neskrývá jen sudy s mrtvolami. Podívejte se na krásu hluboko pod hladinou

Oblast vodního díla Orlík je charakteristická vysokým podílem srážek, což v minulosti vedlo k vylévání Vltavy z koryta řeky. Řešením bylo zbudování dnešní přehrady a Vltavské kaskády. Za oběť padlo hned několik zaplavených vesnic, které se dnes nacházejí hluboko pod hladinou řeky.

Pro oblast Orlíku je četnost srážek prokletím i darem, v roce 1954 tak začalo budování vodní nádrže, při jejíž stavbě se denně střídalo 1 500 dělníků a která měla tok Vltavy udržet pod kontrolou. Orlík je hluboký až 74 metrů a jeho rozloha sahá přes 2 545 ha. Jeho zbudování samozřejmě muselo počítat se zánikem mnoha obytných a hospodářských staveb. Celkem jich padlo na oltář zadržování vody 650, k tomu další množství pil a 14 mlýnů. Zatopeno bylo do roku 1961 celkem 16 vesnic a osad včetně Ždákova, který se nachází zhruba v hloubce 60 metrů pod hladinou, či obce Těchnice.

Zatopené obce Žďákov a Těchnice

Především Žďákov je dnes velmi populární destinací potápěčů, kteří sem pravidelně podnikají výpravy. Na dně Orlíku je totiž rozhodně na co koukat. Stavby totiž zůstávají ve velmi dobrém stavu, potápěči jsou tak schopní pozorovat architekturu zaplavené obce nejen vně, ale i uvnitř individuálních staveb. Na svůj průzkum mají zhruba 1,5 hodiny, přesně tak dlouho jim vydrží bomby s kyslíkem.

Prohlédnout si Ždákov však není jen tak. Orlické dno je naneštěstí plné rozptýlené půdy, což způsobuje vysokou kalnost vody. Již po pár metrech máte problém vidět na špičku vlastního nosu a s přibývající hloubkou se situace zhoršuje. Přesto si po 50 metrech všimnete kostelní věže, která postupně přechází v hlavní loď s klenutými okny. Čím hlouběji se potápěči dostanou, tím více z pozůstalosti obce odhalují. Obdobná situace je v obci Těchnice, kde se lze potopit ke kostelu svatého Štěpána, jak můžete vidět v přiloženém videu:

Místo orlických vrahů

Připomínkou Žďákova je dnes nad hladinou se tyčící Žďákovský most, který je považován za nejvyšší most v České republice. Nachází se totiž ve výšce 90 metrů nad dnem údolí a 50 metrů nad hladinou samotné orlické nádrže. Most byl dokončen v roce 1967 a nechvalně proslul jako místo, odkud byly shazovány sudy s oběťmi orlických vrahů.

Zdroj: Středočeský kraj / Zaniklé obce

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom