17. října 2022 13:00

Blíží se vznik nového superkontinentu. S jeho zrodem přijdou drastické změny životních podmínek

Vědci se pomocí simulace pokusili ukázat, jak se formují superkontinenty. Díky tomu předpokládají, kdy dojde ke zrodu nového obřího kontinentu a jaké na něm budou životní podmínky.

Vědci ze společnosti Earths Dynamics Research Group použili počítačovou simulaci pro lepší přehled toho, jak se formují superkontinenty. Ty vznikají spojením individuálních kontinentů na Zemi a historicky známe například Pangeu nebo Eurasii.

Země se v průběhu miliard let postupně ochlazovala, následkem čehož ochabla hustota a síla oceánské kůry a další superkontinenty se netvořily. Podle vedoucího výzkumu, doktora Čchuana Chuanga, nám ale nové simulace prozradily, kdy se dalšího obřího kontinentu dočkáme. Superkontinenty totiž vznikají v určitém cyklu a za poslední dvě miliardy let se kontinenty formovaly každých 600 milionů let. Za pár stovek milionů let se tedy nejspíš znovu srazí.

Pustá Amasie

Nový budoucí superkontinent vědci pojmenovali Amasie a měl by vzniknout spojením Ameriky a Asie, k níž se předtím zřejmě připojí Austrálie. Změnu umožní zánik nejstaršího oceánu na Zemi – Tichého oceánu. Ten se zmenšuje několik centimetrů za rok a k jeho zmizení může dojít do 200 milionů let.

Podle profesora Li Čeng-sianga z Curtinovy univerzity Amasie nebude pro život ideální. Pokud by totiž světu dominovala jedna obrovitá masa hmoty, dramaticky by to změnilo ekosystém a celé životní prostředí. Hladina moře by se snížila, kvůli čemuž by byla většina superkontinentu značně vyprahlá a zmítaná vysokými teplotami.

Zdroj: Curtin University

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom