16. dubna 2024 10:45

28. ročník festivalu Prima ZOOM NEZNÁMÁ ZEMĚ

V roce 2024 probíhá už 28. ročník festivalu Neznámá Země ve Zlíně a v Otrokovicích.

Jedná se o cestovatelský festival zaměřený na poznávání a sbližování odlišných kultur světa. Pravidelným návštěvníkem i přednášejícím našeho festivalu býval cestovatel Miroslav Zikmund. Koneckonců právě dubnový termín festivalu pořadatelé vybírali podle data, kdy H+Z vyráželi na své expedice - 22. 4. 1947 (Afrika a Jižní Amerika) a 22. 4. 1959 (Asie)

Partnery festivalu jsou televize Prima ZOOM a CNN Prima News, internetové semináře Socrato.cz, Město Zlín a Otrokovice.

Letošní téma je STŘET CIVILIZACÍ …A JAK SE Z TOHO NEZBLÁZNIT…

„Parafrázujeme název slavné knihy Samuela P.Huntingtona (Střet civilizací) - na celém světě rostou obavy lidí z budoucnosti. Děje se příliš mnoho událostí, ve kterých se často nedokážeme vyznat. Jistě, jeden festival a ani tisíc přednášek to všechno nevyřeší ani nepojmenuje, ale to neznamená, že se o to alespoň v základu nemůžeme pokusit,“ říká s úsměvem spoluzakladatel festivalu, režisér, youtuber a polárník Petr Horký.

„Část letošního programu jsou klasické cestovatelské besedy, ale druhá část je věnovaná velkým osobnostem, které nabízejí své pohledy, jak současný svět vnímat.“  Dodává prezident festivalu Neznámá Země Miroslav Náplava.

Festival bude probíhat od 17. 4. - 26. 4. 2024

Hosté festivalu v roce 2024 a vybrané akce:

Dana Drábová bude společně s Václavem Cílkem a psychoterapeutkou Norou Vláškovou hledat odpověď na klíčovou otázku letošního festivalu - Co se děje se světem (a jak se z toho nezbláznit?)

Vpravdě vrcholem festivalu je letos konference 20. 4. 2024, která se uskuteční v Galerii Desítka v nejvyšším patře Obchodního domu na náměstí Práce. Přijďte si nejen poslechnout naše slovutné přednášející, ale také podiskutovat s nimi v rámci otevřené panelové diskuse! Partnerem konference je vzdělávací portál socrato.cz.

„Nejodolnější není taková společnost, která je robustní, tvrdá a neměnná, ale ta, která projevuje schopnost imporovizovat, adaptovat se a měnit zažité postupy.“ Říká mimo jiné Václav Cílek.

Mnislav Zelený Atapana žil řadu let mezi indiány v Jižní Americe, byl také velvyslancem České republiky v Kolumbii a Ekvádoru. S rodinami a klany svých indiánských přátel udržuje kontakty do dneška a dokonce seznámil i vnoučata z Evropy s těmi z pralesa…! Akce proběhne 25. 4. od 18 hod. v Kolektivním domě (bývalá Alternativa).

Expert na Čínu z olomoucké Palackého univerzity Ondřej Kučera a dva zpravodajové Českého rozhlasu v Rusku Petr Vavrouška a Miroslav Karas budou hledat střízlivý pohled na tyto dvě vlivné země, které spoluurčují podobu současného světa. Expert na ekonomii Pavel Ryba toto vše dá do souvislostí s vývojem trhů na celém světě. Zajděte debatovat o dnešní podobě světa do Zikmundovy vily! 24. 4. od 18:00

Významnými hosty jsou také zlínský malíř Jozef Ruzselák a spisovatel Jožka Holcman. Setkání s nimi proběhne 17. 4., respektive 25. 4. vždy ve 20:30 ve Velkokavárně Gulliver.

„Nejstarší český youtuber“ Petr Horký představí svoji novou knihu Hausbot - rozhovory o životě a spokojenosti 17. 4. v 16:00 v knihovně v Otrokovicích.

Oceňovaná spisovatelka Kamila Hladká pohovoří o příbězích „evropských kočovníků“, Lidí od kolotoče - se svou stejnojmennou knihou. 18. 4. od 20:30 ve Velkokavárně Gulliver

I letos máme program nejen pro návštěvníky, ale i online pro diváky a posluchače z celého světa (neděláme si legraci, fakt nás sledují Češi a Slováci mnohdy i z opačné polokoule!). Mimo jiné se můžete těšit na velký osobní rozhovor s fotografem Janem Šibíkem, který v těchto dnech oslaví 61. narozeniny. Dále jsme připravili rozhovor s Janem Harudou o udržitelném cestování - co to v dnešní době vlastně znamená?

V obchodním domě Centro Zlín bude instalovaná výstava fotografa Petra Jana Juračky a horolezce Jana „Trávy“ Trávníčka Něha Himálaje. Kromě velkoplošných fotografií se můžete těšit na expozici historických i moderních předmětů z velkých lezeckých výprav na osmitisícové vrcholy světa.

22. 4. proběhne v Praze v Klementinu slavnostní předávání Ceny H+Z za  Cestopis roku 2023. Honosné prostředí historické budovy pražské Národní knihovny bude hostit tuto akci už podruhé. Jako každý rok i tentokrát bude slavnostním večerem provázet Zdeňka Žádníková a Vladimír Kroc. Celý program bude živě přenášet Český rozhlas Radiožurnál.

Kromě toho bude 21. 4. v rámci festivalového programu otevřena zahrada Zikmundovy vily pro veřejnost atd. Podívejte se na www.neznamazeme.cz/program

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom