8. července 2024 15:45

Nejstarší příběh světa vznikl před 50 tisíci lety. Vzácná malba budí absolutní nadšení

Pro archeology je objev naprosto přelomový. Skála v indonéské provincii Jižní Sulawesi skrývá kus lidského umění, které je podle analýz a nejnovějších datovacích technologií staré neuvěřitelných 51 200 let.

Obrázky navíc nejsou jen abstraktní, což je typ umění, které z období před 35 tisíci lety a více nacházíme nejčastěji.  Naopak. Jsou na něm tři lidské postavy, které interagují s velkým vepřem. Scéna podle odborníků může ukazovat lov. Objev je podle odborníků naprosto přelomový. Vědci se domnívají, že nenašli jen nejstarší známý příběh, ale také nejstarší figurální umění vůbec.

Tři lidé a prase

Umělec si dal tu práci, aby figury vyobrazil blízko u sebe, tak, že to pozorovateli umožňuje odvodit akce, které se mezi postavami odehrávají. Výsledkem je komponovaná scéna, která sděluje příběh,“ popsal autor výzkumu, australský profesor Adam Brumm, v rozhovoru pro IFL Science. „Tyto sofistikované techniky zůstávají důležitou součástí velice rozmanitých uměleckých kultur a vypravěčských tradic, které dnes můžeme najít v každém lidském společenství.“

Většina podobných děl, která vyprávějí nějaký příběh a jsou nám známá, je daleko mladší. Běžně se setkáváme spíš s exempláři starými 11 až 14 tisíc let. Na Sulawesi ale již archeologové měli štěstí několikrát – před pár lety tu například našli 45 500 let starou malbu prasete. Přečíst si o tom můžete třeba v tomto článku CNN Prima News.

Čtěte také: Pyramidová záhada rozluštěna? Vědci mají jasno, kudy Egypťané vozili stavební materiál

Odborníci ale upozorňují, že ostrov není nijak unikátní, co se dávné lidské populace týče. To, že se jinde takto staré figurální umění nenašlo, přisuzují spíš povětrnostním podmínkám. „Lidé pravděpodobně podobné umění tvořili všude, jenže se nedochovalo, anebo jsme ho neobjevili,“ soudí Brumm. „A ačkoli jsme na Sulawesi našli nesmírně staré malby, úplné počátky tohoto umění budou pravděpodobně spíše v Africe, kde se náš druh vyvinul.

Zdroj: Nature, Haaretz, New Scientist

Video, které jste mohli minout: Impozantní práce českých vědců: Vdechli život tváři sv. Vojtěcha. Podívejte se, jak vypadal

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský