3. dubna 2024 16:55

Nejstarší muž světa přičítal dlouhověkost dobrému alkoholu i tvrdé práci

Na Juana Vincenta Pereze Moru rozhodně svět jen tak nezapomene. Už jen proto, že po sobě zanechal 11 dětí, 41 vnoučat, 18 pravnoučat a 12 prapravnoučat.

Bývalý farmář z venezuelského státu Táchira, Juan Vincente Perez Mora, zemřel ve skutečně požehnaném věku 114 let. Jeho početné rodině kondoloval prostřednictvím sociální sítě X i sám venezuelský prezident Nicolás Maduro: „Posílám objetí a vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině i všem lidem v El Cobre ve státě Táchira. Kéž ho Bůh ve své svaté slávě přijme!“

Recept na dlouhověkost tkví prý v obyčejném životě

Když se Juan Mora narodil, psal se teprve rok 1909. Tehdy ještě ani neexistovalo Československo a naše země byla stále součástí Rakousko-Uherska. Venezuela tehdy také vypadala úplně jinak než dnes a Mora se po boku svých 10 sourozenců a otce rychle zapojil do zemědělských prací. Už v pěti letech pomáhal sklízet cukrovou třtinu a kávu.

Žil velice obyčejný, poctivý život. Oženil se z lásky a jeho 60 let dlouhé manželství skončilo až v roce 1997, kdy jeho žena, Ediofina del Rosario García, zemřela. Měli spolu 11 dětí, které už jsou dnes v důchodovém věku a mají vlastní vnoučata, dokonce i pravnoučata. Když se ho ptali na recept na dlouhověkost, tvrdil, že nejlepší je tvrdá práce, odpočinek o svátcích, brzké uléhání do postele, láska k Bohu… a denní sklenka dobrého alkoholu.

Nejstarším mužem Venezuely, a tím pádem i místní celebritou, se Mora stal v roce 2019 a v květnu 2022 se jako nejstarší muž planety dostal i do Guinnessovy knihy rekordů. Déle než on v historii lidstva žili jen tři další muži včetně Japonce Džiróemona Kimury, který zemřel v roce 2013 ve věku 116 let a 54 dní.

Zdroj: El Nacional, Agencia EFE, Guinness World Records

Video, které jste mohli minout: Dávný „ostrov míru“ Ekvádor se zmítá v chaosu. Co bylo rozbuškou nepokojů a kdo je boss Fito?

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom