Nejdražší sýr na světě stojí desítky tisíc korun. Vyrábí se ze vzácného mléka a je označován za elixír mládí
Ručně vyráběný srbský sýr Pule na první pohled vypadá obyčejně. Je bledý a trochu drolivý. Faktem ale je, že byste za 25 deka dali zhruba stejné peníze jako za nákup potravin na celý měsíc.
Cena za kilo tohoto speciálního sýra je v přepočtu víc než 30 tisíc korun. A přestože se občas objeví nějaká ta slevová akce anebo levnější varianta, rozhodně nejde o pochutinu, kterou byste si běžně dopřáli k vínu nebo pečivu. Pule ovšem samozřejmě není jen tak ledajaký kus sýra. Nevyrábí se totiž ani z kravského, ani z ovčího mléka. Je v něm sice trocha mléka od koz, jeho hlavní složkou je ale mléko oslí. A to je právě kámen úrazu.
Málo, ručně a draze
Osli nejsou běžná dojná zvířata jen tak pro nic za nic. „Každá oslice vyprodukuje jen asi 35 až 45 litrů mléka za dva roky,“ tvrdí Slobodan Simić, který vlastní právě farmu s osly. Pro srovnání, jediná dojná kráva zvládne dát v průměru 20 litrů mléka denně a některá speciální plemena, třeba holštýnské krávy, zvládnou ještě víc. U krav navíc lidem pomáhá moderní technika, oslice ale farmář musí podojit ručně.
Simić uvedl, že na jeden jediný kilogram sýra padne asi 30 litrů oslího mléka. Jen tahle surovina, která tvoří asi 60 procent objemu, tak vyjde minimálně na dvacet tisíc. Do směsi se například musí přidat ještě cca 20 litrů kozího mléka, které pomáhá výslednou strukturu sýra stabilizovat. Samotné oslí mléko má na to příliš nízký obsah kaseinu.
Výsledek ale rozhodně stojí za to. Chuť dozrálého sýra je prý velmi intenzivní a bohatá a lákavá je i jeho struktura, kterou odborníci přirovnávají k ovčímu sýru manchego.
Čtěte také: Létající švábi zaplavili oblíbenou evropskou destinaci. Je to nechutné, píší lidé
Pule se vyrábí pouze v srbské přírodní rezervaci Zasavica, která leží asi 80 kilometrů od Bělehradu a ochutnat ho kromě farmy můžete jen na pár místech na světě. Nenabízí ovšem jen chuťový zážitek – oslímu mléku se připisují třeba protizánětlivé účinky, má posilovat imunitu a někteří mu dokonce říkají přírodní elixír mládí. Podle legend se v něm koneckonců pravidelně koupala i egyptská královna Kleopatra, aby si zachovala hebkou a krásnou pleť.
Zdroj: All Recipes, Food Republic, National Dairy Council
Video, které jste mohli minout: Fingovaná svatba v Disneylandu skončila fiaskem. Vdávat se měla devítiletá dívka