14. července 2024 07:00

Přežila náraz letadla a ihned s ní spadl výtah. Dramatický příběh z Empire State Building není vymyšlený

Betty Lou Oliver prožila v Empire State Building nejhorší chvíle svého života. A to hned dvakrát v jediný den.

New York se sobotního rána 28. července roku 1945 halil do neprostupné mlhy. V 9:40 obvyklý ranní frmol najednou pročísla obrovská rána a vysoko nad městem se v mlžném oparu objevily plameny. Empire State Building, ikonická 102patrová budova (tehdy vlastně ještě nejvyšší budova světa), byla zasažena – narazil do ní bombardér Mitchell B-25.

Poškození, o kterém nikdo nevěděl

Jeho pilot mířil na letiště Newark a ztratil orientaci. Budovu zasáhl mezi 78. a 80. patrem, a to v plné rychlosti. Tříčlenná posádka zemřela okamžitě a spolu s ní i 11 lidí v budově. V poškozených patrech navíc rychle vypuknul požár. Letadlo jen zázrakem nenarušilo statiku, přestože jeho části budovou doslova prosvištěly: jeden z motorů vypadl z okna na druhé straně a zřítil se na nedaleký ateliér.

Mohlo by vás zajímat: Cestující křičeli před přistáním ve Vídni strachy. Krupobití připravilo letadlo o čumák

Plameny se rozšířily na celé patro, ale hasičům se je naštěstí povedlo zvládnout velice rychle. Přestože to bylo poprvé, kdy museli v takhle vysoké budově zasahovat, dostali oheň pod kontrolu během cca 40 minut a záchranáři mohli začít ošetřovat zraněné. Byli tehdy vděční za to, že není všední den – to by v ESB bylo na patnáct tisíc lidí. O sobotách se tam pohybovala jen desetina zaměstnanců a návštěvníků.

Jedním z lidí, kteří ihned po nárazu v Empire State Building bojovali o přežití, byla i 20letá Betty Lou Oliver. V budově měla na starosti obsluhu výtahů a ve chvíli, kdy bombardér havaroval, byla v 80. patře. Plamenům unikla s několika závažnými popáleninami. Lékaři jí je pečlivě ošetřili, a aby ji mohli dostat co nejrychleji do nemocnice, posadili ji do výtahu. Netušili ale, že kabely, které kabinu drží, jsou těžce poškozené.

Polámaná, ale naživu

Jakmile se výtah dal do pohybu, kabel zapraštěl a přetrhnul se a kabina i s Betty Lou se začala řítit k zemi. Betty Lou si připadala jako ve stavu bez tíže. Přidržovala se stěn kabiny a čekala na náraz. Výtah letěl dolů 75 pater, aniž by ho držel jakýkoli mechanismus – kabiny sice mívají záchranné brzdy, ale ty byly také poškozené.

Je naprosto neuvěřitelné, že něco takového přežila. Kabinu zřejmě nakonec zpomalil tlak vzduchu v úzké šachtě a olejový pufr na dně šachty. Betty Lou ale rozhodně nevyvázla bez zranění; polámala si skoro všechny kosti v těle včetně pánve a krční páteře a několik dlouhých měsíců se musela zotavovat v nemocnici.

Zdroj: NY Daily News, Baruch College, Warfare History Network, Newspapers.com

Video, které jste mohli minout: Ze psí akademie Rogera vyhodili, byl příliš hravý. Dnes zachraňuje oběti živelných katastrof

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora