25. února 2024 07:00
Adam Vala

Proč zůstáváme na ocet? Nabízíme vysvětlení oblíbené české fráze

Samota může někomu pořádně zkysnout, proto se přirovnává k octu? Nebo za tím opět vězí něco jiného?

V rámci našeho seriálu o ustálených českých spojení a jejich původu jsme odhalili řadu dennodenně používaných frází. Mohli jste se dozvědět, odkud se vzaly oslí můstky, proč nakonec všichni natáhneme bačkory, nebo kdy je všechno vysloveně na draka. Teď se podíváme na další oblíbenou frází, tedy zůstat na ocet, a hlavně to, kde se v našem krásném jazyce vlastně vzala.

Zůstat na ocet se velmi často pojí s konstatováním stavu ženy, která ještě není provdána. Ačkoliv můžete „zůstat na ocet“ v podstatě kdykoliv, kde si vás někdo nevyzvedne nebo nedorazí na smluvenou schůzku, spojení zůstává velmi silně genderově zabarveno a dřív se používalo velmi často právě při diskuzích na téma vdavek. Ať už ale spojení využijete jakkoliv, význam je jednoznačný.

K tématu: Proč se opilému člověku říká, že je namol? Vysvětlujeme původ alkoholické fráze

Když totiž necháte víno stát příliš dlouho, samotné, bez cizího zájmu, začne oxidovat, lidově octovatět, až se z něho nakonec onen vinný ocet vytvoří. V ideálním případě potřebuje trochu pomoci, ale příroda se postará a lahodný nápoj může nakonec skončit jako něco, co už nelze přímo konzumovat. V přeneseném slova smyslu tak i lidé, kteří zůstanou dlouho sami, mohou po čase trochu zkysnout, tak pozor!

Zdroj: Jazykové zajímavosti, Odpovědi.cz

Mohli jste minout: Kohák jako hlavní cena tomboly, výherci přijede na svatbu. Někoho tam můžu pomilovat, láká

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom