10. února 2024 07:05
Adam Vala

Proč se opilému člověku říká, že je namol? Vysvětlujeme původ alkoholické fráze

Jazykovědci a historici se neshodnou. Výraz má minimálně tři možná vysvětlení, všechna jsou ale velmi přiléhavá.

Je velmi pravděpodobné, že buď vy sami nebo někdo ve vašem okolí byl už alespoň jednou namol. Tedy, opilý tak, že už to asi víc nejde. Tak moc opilý, že neví o světě, stěží jde a hlavně nesouvisle a nesrozumitelně blábolí. Není se zač stydět, ostatně nikoho nesoudíme, pojďme se ale společně podívat, odkud se tahle fráze vlastně vzala. Proč je opilý člověk „namol“?

Mohlo by vás zajímat: Alkohol začne ovlivňovat váš mozek už za 6 minut

Jedním z vysvětlení, proč se pro velmi opilého člověka užívá toto označení, jsou charakteristické rysy mola. Tento malý šatní motýlek se vyznačuje značně těkavým letem, podobným pohybu velmi opilého člověka, a skoro se zdá, že ani nesměřuje k žádnému cíli. Molům se navíc říkávalo zdrobněle molek a starší česká literatura používá právě toto označení i pro opilého člověka. Jde ale pouze o jedno z možných vysvětlení původu.

To další leží v německém slově Molum značícím právě opilost, a tady už zřejmě není nic dalšího vysvětlovat. Samozřejmě jde o slovo vycházející z německého argotu, v obvyklé hovorové němčině se pro opilost užívá spíše slovo Trunkenheit. Dá se však pochopit, proč bychom zrovna my, národ, ve kterém se po staletí užívala němčina jako úřední jazyk, přijali právě Molum a jeho odvozeninu. A aby to bylo ještě zamotanější, Molum pochází z jidiš, kde výraz mole značí plný.

Třetí vysvětlení pak nemá nic společného s moly, ani německým argotem či jidiš. „Může jít o staré sloveso mlamolat, tedy blábolit a žvanit,“ uvádí portál Zákulisí Slov s odkazem na slovník jazykovědce Václava Machka, a i tento původ by dával dokonalý smysl. Všechna tři vysvětlení jsou nicméně značně uspokojivá, na což bychom se rádi napili.

Zdroj: Zákulisí Slov, ÚJČ, Odpovědi.cz

Mohli jste minout: Vyplatí se suché měsíce bez alkoholu? Experti líčí benefity a radí, jak vytrvat

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom