23. srpna 2023 06:00
Adam Vala

Kazmova šifra připomíná slavnou šifru Zodiaca. To nám říká jednu důležitou věc

Získat Kazmův 1 milion dolarů zní lákavě. Vůbec to ale nemusí být jednoduché.

Kazmův film ONEMANSHOW: The Movie pobláznil celou Českou republiku. Dáme-li stranou protichůdné názory na jeho kvalitu a ve finále i samotný obsah či sdělení, diváci jsou hnáni vidinou zisku 1 milionu dolarů, který může získat zdánlivě kdokoliv. Pravidla jsou na první pohled jednoduchá – stačí rozluštit šifru, která se s filmem pojí, zjistit desetimístný kód a spolu se svojí plastovou kartou jej použít k odemknutí trezoru. Začíná se však zdát, že to celé může být maličko složitější, ať už se bavíme o plném znění pravidel, nebo zkrátka jen o tom, že rozluštění šifry vůbec nebude snadné. Teoreticky na ni někdo může přijít až za desítky let, jako v případě slavného hlavolamu sériového vraha známého jako Zodiac.

K tématu: Jak vyhrát Kazmův milion dolarů? Tajemná šifra je jen začátek, tady máte celý návod

Právě Zodiacovu šifru „340“ z roku 1969, která svou podobou významně připomíná šifru z Kazmova filmu, se podařilo rozluštit až v roce 2020, tedy dlouhých 51 let poté, kdy dorazila do redakce listu San Francisco Chronicle. Až se tedy bude psát rok 2074, Kamil Bartošek může při oslavě svých 89. narozenin dál netrpělivě čekat na to, až si (v případě, že jedinou kartičku odemykající trezor bez kódu nikdo nevyužije) někdo odnese vyhrané peníze.

Desítky let, které nemáte

Pokud bychom chtěli hledat určité spojnice mezi oběma zmíněnými šiframi, jde především o množství kombinací, které symboly na 90 betonových kvádrech vytvářejí. Je také nutné zmínit, že se Zodiacem a jeho šiframi zabývaly celé týmy kryptografů, které jednoduše nebyly schopné záhadu rozlousknout. Aplikovány byly opakovaně všechny tehdejší i moderní způsoby dešifrování, přesto roky ubíhaly a šifra 340 zůstávala záhadou. Nakonec se jí podařilo porozumět až v době, kdy lidé trávili kvůli pandemii koronaviru spoustu času doma a měli prostor zabývat se i věcmi, které by za běžné situace možná zcela přehlíželi.

Těmi, kdo se zasloužili o rozluštění Zodiacovy šifry, byli nadšenci z řad amatérů, kteří však nahlédli do pověstné králičí nory a nechtěli z ní vylézt. Jmenovitě šlo o Američana Davida Oranchaka, Belgičana Jarla Van Eyckeho a Australana Sama Blakea, kteří spojili své schopnosti – zejména zálibu v řešení hádanek a programování – pomocí kterých získali zašifrovaný vzkaz. Výsledek jejich úsilí však byl svého druhu anomálií, nikoliv pravidlem či návodem, jak rozluštit takhle nejasné šifry, čímž se opět vracíme k tomu, že může být málo pravděpodobné, že někdo v časovém limitu rozluští Kazmovu šifru – i když se klíč ukrývá někde v samotném filmu.

Pravidla, která hrají proti vám

Překážkou na cestě k 1 milionů dolarů však není jen 90 všemožně pokreslených kamenů a indicie z filmu, jež mají prozrazovat význam jednotlivých symbolů. Je dobré myslet i na plné znění pravidel, která například uvádějí, že pokud se soutěžící zachová „společensky nevhodně“ v prostoru trezoru, může mu k němu být zamítnut přístup. V případě, že tam poběžíte s vyluštěným kódem, se tak určitě snažte neztropit ve frontě nějaký poprask!

Myslete i na část pravidel, která vylučuje ze hry roboty či automatizované systémy. Ačkoliv je zmíněn pouze jeden z nejznámějších AI „kecálků“ – ChatGPT –, fakticky to znamená, že k rozluštění šifry zřejmě nemůžete použít žádný dešifrovací software. To činí z odhalení 10místného kódu ještě složitější záležitost, dále znesnadněnou tím, že výherce musí ještě dostatečným způsobem prokázat, jak kód získal a jak postupoval. Jeho zjištění musí odpovídat popisu jediného správného řešení tak, jak s ním přišel organizátor soutěže, nespoléhejte se tedy třeba na to, že kód čirou náhodou uhodnete.

Zkrátka a dobře si musíte lámat hlavu při sledování filmu a při výletu k samotné šifře, která stojí u Lysé nad Labem. Přejeme hodně štěstí, snad se rozlouskne dřív než ta Zodiacova!

Zdroj: Miliondolaru.cz, Popular Mechanics,

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom