12. května 2023 12:30
Adam Vala

Nejlepší dokumenty o hokeji, v nichž znovu prožijete nejen Nagano

Nalaďte se na mistrovství světa v hokeji naším redakčním výběrem dokumentárních klasik.

Hokejové mistrovství světa je tady, takže v nadcházejících dnech můžete očekávat zvýšenou frekvenci zpráv o dění v Rize, kde se letos šampionát chystá. Výsledky zápasů, analýzy a predikce přenecháváme našim kolegům ze sportovní redakce, ale máme pro vás materiál, prostřednictvím kterého se můžete na mistrovství světa v hokeji náležitě navnadit. Vybrali jsme pro vás pětici velmi povedených hokejových dokumentů, které by vám rozhodně neměly uniknout, pokud se o tento sport zajímáte. A ano, samozřejmě, vzpomínku na Nagano jsme nevynechali.

5) Rudá mašina (2014)

Sovětský a následně ruský hokej patřil tradičně k tomu nejlepšímu, co mohla Evropa na světové scéně nabídnout. S hráči v rudých či bílých dresech se dlouhodobě potýkala nejen reprezentace Československa a později i samostatného Česka, ale takřka každoročně také výběry z Kanady, Spojených států, Švédska nebo Finska. Byla doba, kdy se z ruské sborné stal sportovní nepřítel číslo jedna, na kterého se chtěli všichni vytáhnout. A právě o tom pojednává dokument Rudá mašina, za kterým stojí režisér a scenárista Gabe Polsky. Kromě pohledu na samotný hokej, převážně očima slavného hokejisty a dlouholetého kapitána mužstva Vjačeslava Fetisova, nabízí také širší politicko-společenský kontext a demonstruje, jak silnou součástí národní identity a kultury hokej v Rusku je.

4) 38 (2014)

Dalším strhujícím dokumentem je snímek pojmenovaný jednoduše 38, odkazující na číslo slavného slovenského hokejisty Pavola Demitry. Film Lukáše Zednikoviče a Dana Dangla mapuje Demitrův život a nahlíží na něj nejen jako na vrcholového a úspěšného sportovce, ale také jako na člověka a velmi silnou osobnost. O Demitrovi mluví jeho spoluhráči z reprezentace i klubů, v nichž hrál, a skrze dobové záběry a výpovědi vzdávají hokejistovi hold. Bohužel, úspěšnou kariéru spolu s vlastním životem přetnula Demitrovi a dalším hokejistům tragická havárie letadla, jímž se přepravoval tým Lokomotivu Jaroslavl na zápas do běloruského Minsku. O život vedle Demitry přišli o život také tři čeští hokejisté Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek.

3) Wayne Gretzky - Vysoko nade všemi (1990)

Pokud jste sledovali hokej v devadesátých letech, jména jako Lemieux, Hull, Yzerman, Sakic, Roy, Messier nebo například Forsberg vám musí naskakovat úplně automaticky. Stejně jasně, jako jméno jednoho z nejlepších hokejistů všech dob, kterým byl bez dlouhého přemýšlení Wayne Gretzky. Pokud se chcete dozvědět víc o jeho životě, a přitom si chcete zavzpomínat na dobu dávno minulou, doporučujeme vám dokumentární film Wayne Gretzky - Vysoko nade všemi, který byl natočen už v roce 1990. Ačkoliv měl tehdy Gretzky před sebou ještě devět let aktivní kariéry, rozhodně už bylo z čeho vycházet a co obdivovat. Třeba sezónu 1981-82, kdy nastřílel 92 gólů nebo sezónu 85-86, v níž nasbíral neuvěřitelných 163 asistencí a na konci základní části připsal 215 kanadských bodů. Dokument si navíc vybírá specifický moment, v němž mohl Gretzky překonat legendárního Gordieho Howea, a je možné, že se mu to v dresu Los Angeles Kings povede proti Edomtonu, za který hrál nepřetržitě deset sezón od roku 1978.

2) Nagano 1998 - hokejový turnaj století

Přesuňme se k českým hokejistům a jejich dosud zřejmě nepřekonanému úspěchu. Řeč je pochopitelně o olympijských hrách v Naganu, na nichž výběr trenéra Ivana Hlinky dosáhl až na nejvyšší příčku. Připomínat vám jednu z nejsilnějších sportovních událostí naší země, zřejmě není třeba, pokud si však chcete paměť osvěžit a hlavně si znovu po dlouhých letech alespoň částečně prožít všechny důležité momenty, máte šanci s tímto dokumentem. Vznikl v Česku, už v průběhu památného roku 1998 a řadí s k těm nejlepším ve smyslu autentického zachycení všeho důležitého.

1) Pásky z Nagana (2018)

Skončit ovšem nemůžeme žádným jiným dokumentem, než jsou Pásky z Nagana. Režisér Ondřej Hudeček přichystal na 20. výročí fenomenální film plný do té doby neviděných záběrů ve vysokém rozlišení, které vznikaly zcela mimo režie televizních přenosů, a dokázal před kameru dostat všechny důležité aktéry, kteří o úspěchu v Naganu mohli po letech promluvit. Film je ke zhlédnutí zdarma na stránkách olympijských her, je veden dvojjazyčně - v češtině a angličtině - a je v mnoha směrech tak emotivní, jako bylo vítězství proti Rusům samotné. Po tomhle dokumentu si nebudete přát nic jiného nežli další medailový úspěch českého týmu.

Zdroj: Autorský text

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom