25. května 2024 14:49

Bob a Bobek v sobě mají energii hokejového národa. Jejich kreace fanoušci milují

Jsou dva, a to jim nejspíš svědčí. Bob a Bobek jako maskoti mistrovství světa v ledním hokeji pobláznili svět.

Králíky v klobouku zná každé malé dítě – tedy aspoň v Česku a na Slovensku. Poprvé se animované postavičky kreslíře Vladimíra Jiránka objevily ve Večerníčku v roce 1979, svou premiéru jako maskoti MS v ledním hokeji si odbyli v roce 2015. Za rozhodnutí plyšové kamarády „recyklovat“ i během mistrovství světa v roce 2024 teď vedení českého hokeje sklízí potlesk.

Přečtěte si také: Emigrace Petra Svobody chtěla odvahu. Před totalitou prchal jen s několika kousky oblečení

„Přísahám, že maskoti mistrovství světa jsou na drogách,“ napsal na svůj účet na sociální síti X Steven Ellis, reportér hokejového magazínu Daily Face Off. Podle něj se ale všichni shodnou, že „Bob a Bobek jsou nejlepší maskoti a musí se vrátit pokaždé, když Česko pořádá hokejový turnaj“.

Bob a Bobek v modrých dresech – v roce 2015 měli dresy červené – v Praze i Ostravě bruslí, předvádějí taneční kreace nebo se honí po schodech a dokonce po zábradlí v hledišti obou arén. Také se ochotně fotí s fanoušky, ovšem na známé „vstávat a cvičit!“ zapomeňte, králíci vše zvládnou beze slova. Koneckonců uvnitř obřích postaviček jsou stejně jako v případě dalších maskotů hokejových šampionátů už tradičně profesionální tanečníci z francouzsky mluvícího kanadského Québecu.

Mohlo by vás také zajímat: Sázka na králičí jistotu, „ledové“ medaile i Srdce do hry. Co jste o MS v hokeji 2024 nevěděli

Bob a Bobek už dávno nejsou jen sympatickými králíky ze ztraceného klobouku kouzelníka Pokustóna, jimž v celkově 91 dílech nezapomenutelného Večerníčku propůjčil svůj hlas herec Josef Dvořák. Úspěch králičích maskotů u hokejových fanoušků je nepochybný, koneckonců začal už v roce 2015. Pokud se potvrdí odhady celkové návštěvnosti zápasů MS 2024 v Praze a Bratislavě, která by se mohla vyšplhat až na rekordních 800 000 diváků, bude nejspíš následovat i celosvětový věhlas.

Zdroj: IIHF, CNN Prima NEWS

Mohli jste přehlédnout: DRUHÝ ŽIVOT ŠAMPIONŮ. Nejste invalida. A mohl jste si za to sám, slyšel beznohý Bernat

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky hokej Česko Praha maskot Mistrovství světa v ledním hokeji Vladimír Jiránek Bob a Bobek – králíci z klobouku

Populární filmy na Prima Zoom