25. července 2023 12:25

Americké děti extrémně hloupnou. Testy schopností odhalily katastrofu ve vzdělávání

Pravidelné testy schopností amerických žáků mají skutečně alarmující výsledky. Děti jako by se vrátily v čase do roku 1990, alespoň tedy co se čtení a počítání týče.

Třináctiletí studenti se v USA tohoto celonárodního testu účastní už od roku 1969. Má hlavně prověřit, jak jsou na tom s matematikou a čtením, respektive s porozuměním psanému textu.

Po návratu do škol po covidu-19 a plné aklimatizaci na staronový prezenční vzdělávací systém odborníci doufali, že se povede navázat na dobré výsledky, které měli školáci před lockdowny. Tedy výsledky, které byly nejlepší za celou dobu testování. Realita však vypadá úplně jinak.

Nemilosrdné statistiky

Na matematice se covid podepsal nejvíce. Průměrné výsledky klesly natolik, že horší nebyly od roku 1990! Z průměrných 280 bodů, kterých žáci dosahovali během testování mezi lety 2019 a 2020, se najednou stalo 271. Při bližším pohledu navíc zjistíme, že se problém týká skutečně všech.

Přečtěte si také: Jsou miliardáři hloupější než milionáři? Důkladný výzkum přinesl zajímavou odpověď

Studenti považovaní za ty „šikovnější“ spadli výsledkově o 6 až 8 bodů. Ti, pro které je učivo už tak výzvou, ztratili během pouhých tří let dokonce 12 až 14 bodů.

Jsou vidět sociální problémy

Ve čtení výsledky nejsou tak alarmující, ale i zde hovoří jasně – pandemie jako by vymazala veškerý pokrok, který americké školství za posledních 30 let udělalo. Testy navíc odhalily další problémy – například zhoršení docházky. A také fakt, že pandemie nejhůř dopadla na děti z chudších rodin a příslušníky menšin.

Jediné děti, které si byly schopné udržet stejně dobré výsledky jako v předchozích letech, pocházejí z asijských či asijsko-amerických rodin.

Zdroj: The Nation’s Report Card

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom