19. září 2024 14:17

Víme, kdo vyrobil pagery pro bojovníky Hizballáhu, tvrdí americký list

Výbuch pagerů v Libanonu

Maďarský dodavatel pagerů pro Hizballáh byl součástí izraelské operace, napsal americký list New York Times.

Když světová média začala tento týden pátrat po původu pagerů, které explodovaly v rukách členů libanonského militantního hnutí Hizballáh, dospěla ke společnosti jménem BAC Consulting se sídlem v Budapešti. Podle nových zjištění listu The New York Times (NYT) byla tato firma od začátku nastrčená Izraelem s cílem dodat Hizballáhu zařízení s výbušninou.

Přečtěte si také: Tisícům příslušníků Hizballáhu explodoval v ruce pager. Ničivý koordinovaný útok zachytila řada videí

Pagery do Libanonu začaly proudit před dvěma lety. „BAC Consulting se tvářila jako společnost sídlící v Maďarsku, která měla smlouvu, aby vyráběla zařízení pro tchajwanskou společnost Gold Apollo,“ uvedl americký deník. Ve skutečnosti ale pagery vyráběli pracovníci izraelských tajných služeb, napsal list s odvoláním na trojici zpravodajců informovaných o operaci.

Zakopejte mobily, dostanete pagery

Izraelský plán reagoval na snahu Hizballáhu omezit používání mobilních telefonů, které mohou odhalit polohu uživatele nebo jiným způsobem posloužit nepřátelským rozvědkám. Lídr Hizballáhu Hasan Nasralláh již roky prosazoval pagery jako alternativu a na začátku letošního roku vyzval své následovníky, aby své mobily „zakopali“. Izraelské tajné služby v tom viděly příležitost, napsal NYT.

Hizballáh byl podle amerického listu pro BAC Consulting jediným klientem, na kterém ve skutečnosti záleželo. Pagery pro něj byly vyráběny odděleně od ostatních zakázek a obsahovaly malé množství trhaviny PETN. První dodávky zamířily do Libanonu v létě roku 2022, letos v létě pak do země dorazily tisíce zařízení, které byly rozděleny mezi členy Hizballáhu a jejich spojence, řekli NYT dva američtí činitelé.

V úterý pak hromadný výbuch pagerů v Libanonu několik lidí zabil a dalších asi 3000 zranil. Podle dřívějších zjištění médií izraelská tajná služba Mossad zařízení odpálila vzdáleným zahřátím baterie. Obdobně pak ve středu explodovaly stovky vysílaček, které měly být objednány spolu s pagery. Zahynulo nejméně 20 dalších lidí.

Izrael podíl na explozích nepotvrdil, ani nepopřel. Maďarská vláda na zjištění o firmě BAC Consulting reagovala vyjádřením, že společnost nemá v Maďarsku žádné továrny a že její pagery nikdy nebyly na maďarském území.

Brizantní výbušnina

Pod zkratkou PETN (anebo také PENT, PENTA nebo TEN) se skrývá silná výbušnina pentrit (pentaerythritol tetranitrát). Ta je pro své vynikající vlastnosti – odolnost vůči mechanickým impulzům a velmi vysoká brizance – s oblibou používána v rozbuškách. Teplota exploze pentritu dosahuje 4 230 °C, kromě detonátorů se výbušnina používá k výrobě tříštivých a trhavě tříštivých náloží menších kalibrů.

Mohlo by vás také zajímat: Vybuchující pagery ochromily Hizballáh. Teroristé se však mohou Izraelcům drsně pomstít

Dalším použitím pentaerythritol tetranitrátu je medicína, kde slouží při léčbě ischemické choroby srdeční a anginy pectoris. Jeho účinků se využívá k dilataci koronárních i periferních tepen a tím k zlepšení prokrvení tkání.

Zdroj: ČTK, AP

Video, které jste mohli minout: Lídr Hamásu Haníja je po smrti. Nepřežil letecký útok na jeho rezidenci v Íránu

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom

Posedlost sluncem

Dokumentární / Cestopisný / Historický / Kulturní a společenský