25. srpna 2023 11:40

Co bude s Hitlerovým rodným domem? Nový plán paradoxně splní vůdcovo přání

Adolf Hitler v domě v rakouském Braunau am Inn jako miminko strávil jen několik týdnů. I tak ale panovaly obavy, že by se nemovitost mohla dostat do nepravých rukou a mohla by v ní vzniknout „svatyně“ obdivovatelů nacismu.

Je to nenápadný, letitý a taky už trochu oprýskaný rohový dům. Těžko ale soudit, jaké pocity z téhle jinak nenápadné budovy mají místní obyvatelé. Právě tady, v malém hornorakouském městě Braunau am Inn, přímo u německých hranic, totiž strávil první dny svého života jeden z nejstrašnějších diktátorů, který má na svědomí nelidské utrpení milionů lidí – Adolf Hitler.

Proto budovu zdobí pamětní deska se vzkazem od obětí jeho zrůdného režimu, vytesaným do kamene získaného v lomu koncentračního tábora Mauthausen: „Míru, svobodě a demokracii, fašismus už nikdy více, miliony mrtvých jsou varováním…“

Hlavně ji nenechat obdivovatelům nacismu

O osudu budovy se, chvílemi i velice živě, debatovalo po desetiletí. Po druhé světové válce si ji od soukromého majitele pronajala vláda, a pak se na ni stejně jako na historické centrum začala vztahovat i památková ochrana.

Budova jeden čas sloužila jako knihovna, pak banka, pak technické učiliště a sídlila v ní i charitativní organizace, která pomáhala lidem s problémy s učením.

Jenže od roku 2011 zeje prázdnotou. V obavách, že by budovu mohl nakonec získat do rukou někdo, kdo by v ní vybudoval Hitlerovu „svatyni“, ji rakouská vláda odkoupila a hodlala ji nechat zdemolovat… nakonec ale změnila plán.

V domě totiž už za několik let vznikne policejní stanice s přidruženým výcvikovým centrem zaměřeným na lidská práva. Někteří lidé ale tvrdí, že tenhle záměr jde ruku v ruce s Hitlerovým přáním…

Hitler si tam přál kanceláře autorit

Konkrétně to tvrdí rakouský režisér, dokumentarista a producent Günter Schwaiger. Ten údajně objevil novinový článek z 10. května 1939, v němž je zmíněno Hitlerovo přání zasvětit braunauskou budovu okresním autoritám, což podle toho, co Schwaiger uvedl na tiskové konferenci, přesně odpovídá současným vládním plánům.

Mohlo by vás zajímat: Africký Hitler, řezník z Kampaly a poslední skotský král. Před 20 lety zemřel Idi Amin

Kontroverze budí i neustále stoupající cena potřebné rekonstrukce. V současnosti se pohybuje okolo 20 milionů Eur, tedy v přepočtu zhruba 480 milionů korun. Vláda ale zatím ze svých plánů ustupovat nehodlá, a tak pokud vše půjde, jak má, by se policisté do budovy měli nastěhovat v průběhu roku 2026.

Zdroj:  The Jerusalem Post, The Guardien, CNN

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom