23. července 2023 06:00
Adam Vala

Německé sanatorium dodnes budí hrůzu. Podívejte se na místo zločinů proti lidskosti i léčby Hitlera

Když minulost ožívá mezi zřícenými zdmi. Dnes opuštěná nemocnice byla symbolem moderní medicíny, léčil se v ní i Hitler.

Na území Německa, mezi hustými lesy nedaleko Berlína, se rozkládá záhadné místo, které vyvolává smíšené emoce – nemocnice Beelitz-Heilstätten. Tato opuštěná léčebna byla kdysi symbolem pokroku a moderní medicíny, dnes však slouží jako fascinující připomínka minulosti. Pojďme se společně ponořit do historie, architektury a zvěrstev, která se za zdmi této neuvěřitelné nemocnice skrývají.

Mohlo by vás zajímat: Kdo stvořil Hitlera? Tenhle moment v dějinách se neměl stát

Nemocnice Beelitz-Heilstätten

Nemocnice Beelitz-Heilstätten byla postavena na konci 19. století jako moderní sanatorium pro léčbu tuberkulózy. Když se nemocnice otevřela, šlo o perlu moderní medicíny s nejnovějšími technologiemi a vybavením. V průběhu první a druhé světové války však sloužila Německu jako vojenská nemocnice. Celý komplex se skládá z více než 60 budov, které i v dnešní době stále připomínají, jak architektonicky nápaditě byly postaveny. Jde o směsici různých stylů s impozantními fasádami, rozlehlými chodbami a velkými okny, která měla pacientům poskytnout dostatek světla a výhledy na okolní přírodu.

Postupem času, především pak po pádu železné opony a odsunu sovětské armády z Německa, se však nemocnice proměnila doslova v přírodní galerii graffiti a jiných „uměleckých“ děl. Stahují se sem umělci, stejně jako milovníci historie nebo nadšenci do opuštěných budov, aby zachytili kouzlo zchátralých zdí. I když je tento druh nelegálního umění fascinující, nejde zrovna o bezpečný způsob, jak Beelitz-Heilstätten prozkoumávat, takže úřady přirozeně vyzývají k dodržování zákazu vstupu, který platí pro celý komplex.

Temné události v léčebně

Beelitz-Heilstätten není jen roztříštěná německá architektonická perla, ale také místo, které se stalo svědkem některých temných událostí. Během obou světových válek šlo o vojenskou nemocnici, což s sebou automaticky nese utrpení, smrt a bolest. Především za druhé světové války, když byl komplex obsazen sovětskou armádou, se v nemocnici odehrály mnohé krutosti a zločiny proti lidskosti.

Beelitz-Heilstätten ale také ubytoval řadu prominentních pacientů, ke kterým patřil také Adolf Hitler. Hospitalizován ale byl v době první, nikoliv druhé světové války, když jeho zákop, v němž se skrýval s dalšími vojáky proti spojeneckému ostřelování, zasáhl granát. Mnoho Hitlerových spolubojovníků zemřelo, sám Hitler ale byl s podezřením na poranění lebky převezen právě sem. Dalším významným pacientem pak byl o několik desítek let později Erich Honecker, komunistický politik a generální tajemník Sjednocené socialistické strany Německa. Ještě před tím, než z Německa prchnul, se zde léčil s rakovinou jater.

Zdroj: Atlas Obscura, Travel Triangle

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom