V nejděsivějším sanatoriu Ameriky zemřelo 60 000 lidí. Divoké experimenty nebraly konce

Zapomenuté megastavby V 4 -– Sanatorium

Sanatorium Waverly Hills bylo nazýváno nejděsivějším místem v Americe. Pacienti zde trpěli nejen kvůli svým problémům se zdravím, ale i z důvodu často drastických experimentů. Dnes místo láká nadšence nadpřirozena svou mrazivou historií.

Na předměstí Louisville v americkém státě Kentucky stojí na vrcholku kopce impozantní budova bývalé léčebny pro pacienty léčící se s tuberkulózou – sanatorium Waverly Hills. Ačkoli zvenku obrovský komplex působí jako luxusní sídlo, uvnitř na člověka dýchne hrůzostrašná atmosféra. I z toho důvodu je tato lokalita opředena četnými spekulacemi a je oblíbeným místem pro nadšence paranormálních jevů.

Luxus s děsivou historií

Než si však sanatorium získalo neslavnou pověst nejděsivějšího místa ve státech, sloužilo jako nejmodernější lékařské centrum. Stavba započala už v roce 1908 a slavnostní otevření se konalo o dva roky později. Po rozšíření v roce 1926 mohl komplex pojmout více než 500 pacientů, kteří měli k dispozici kadeřníka, stomatologa, ba dokonce divadelní sál, kde se promítaly i filmy. Sanatorium se stalo vlastním malým světem a nadějí pro umírající – nebo to tak alespoň ze začátku vypadalo.

Waverly Hills bylo ve své době na úplném vrcholu v léčení tuberkulózy; veškeré nové procedury a experimenty se zkoušely právě zde. V řadě městských legend se však vypráví o drastických metodách léčby, kdy bylo na pacientech zkoušeno ultrafialové záření či jim lékaři násilně rozšiřovali plíce tlakem vzduchu. Jak můžete vidět v dokumentární sérii Zapomenuté megastavby, kterou vysílá Prima ZOOM každou sobotu večer, ani lékařská věda nevěděla, jak se se zákeřnou nemocí vypořádat, a tak se často léčilo metodou pokus–omyl.

Ačkoli přesný počet obětí tuberkulózy či krutých experimentů v sanatoriu nebyl nikdy odtajněn, odhady mluví o více než šedesáti tisících mrtvých. Naděje pro nemocné a umírající přišla až v roce 1944, kdy byl objeven první lék na tuberkulózu – antibiotikum streptomycin, díky kterému se lidé s TBC uzdravovali daleko rychleji a efektivněji. V roce 1961 tak sanatorium Waverly Hills zavřelo své brány a dnes se jedná jen o opuštěnou budovu a oblíbené místo lovců duchů.

Zdroj: Courier Journal

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom