9. října 2023 06:00

Escobarovy drogy skončily v moři. Prohlédněte si unikátní fotky vraku jeho letadla

Snímky, které v Atlantském oceánu pořídil fotograf Ken Kiefer, na někoho budou působit děsivě. Jiní budou rozpadajícím se vrakem sloužícím jako útočiště perutýnů a dalších pozoruhodných živočichů uchváceni.

Letoun Curtiss C-46 Commando po více než 40 letech od ztroskotání skoro ani nevypadá jako letadlo; z křídel mu zbyla sotva půlka. Motory ale pořád ještě můžete bezpečně rozpoznat.

Když stroj 15 listopadu roku 1980 o kousek minul přistávací dráhu jednoho z bahamských ostrůvků, Norman‘s Cay, a nakonec ztroskotal v moři, seběhlo se k němu okamžitě několik mužů a začali z něj extrahovat nesmírně cenný a zároveň ilegální náklad. Letoun byl totiž jedním z mnoha dopravních prostředků, které převážely drogy pro impérium známého kolumbijského narkobarona Pabla Escobara.

Drogová pevnost

V době, kdy letoun s drogami ztroskotal, měl ostrov Norman’s Cay jediného majitele. Escobarův muž jménem Carlos Lehder od místních postupně získal drtivou většinu pozemků a nemovitostí a nakonec původní majitele úplně vystrnadil. Norman’s Cay se pak stal nejen klíčovým odpočívadlem a čerpací stanicí pašeráků létajících mezi USA a Kolumbií, ale taky na něm vznikla obrovská pevnost.

Čtěte také: Konec narkoturistiky. Muzeum drogového bosse Escobara šlo k zemi, o demolici rozhodla radnice

Lehder ji nechal strážit ozbrojenci, obíhali ji strážní psi a vybudoval tu i kilometrovou ranvej… pro letoun Curtiss C-46 Commando se ale, jak dokládají Kieferovy fotografie, nakonec ukázala jako krátká.

Zdroj: Profimedia.cz, Engineerine.comBritannica

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom