18. dubna 2024 13:00

Erupce sopky Ruang ohrožuje celý ostrov, může přijít tsunami. Nahrávky připomínají apokalypsu

V Indonésii se probudila sopka

Úchvatné a zároveň děsivé záběry dokumentují erupci sopky Ruang. Obyvatelé už prchli na sousední ostrov.

Obyvatelé indonéského ostrova Ruang žijící pod stejnojmennou spící sopkou museli narychlo opustit své domovy, když se spící vulkán nečekaně probudil. Gejzíry lávy a mohutné sloupy popela stoupající až do výše 2,5 kilometru obklopovaly intenzivní blesky. Podívejte se, jak erupci sopky Ruang zachytily kamery:

Přečtěte si také: Kilauea je jednou z nejčinnějších sopek. Podívejte se, jak rozpoutává zkázu

Hrozba tsunami

Malý ostrov Ruang patří k nejodlehlejším koutům indonéské ostrovní říše. Najdeme ho severně od Sulawesi (Celebes) a dominuje mu 725 metrů vysoká sopka Ruang. Spektakulární výbuch tohoto stratovulkánu vrátil po více než 150 letech ostrov o rozměrech 4 x 5 kilometrů na mapu světa. Poslední velká erupce v roce 1871 způsobila vlnu tsunami, která zcela zničila nedaleký ostrov Tagulandang a většinu obyvatel zabila.

Právě na tento ostrov vzdálený pouhých 1,2 km se při dubnové erupci uchýlila většina z asi 800 obyvatel Ruangu, mnozí z nich prchali narychlo jen na nafukovacích člunech. Hrozba tsunami trvá i v souvislosti s aktuální erupcí, úřady se obávají kolapsu části sopky do moře. Pro jistotu evakuovaly na 11 000 lidí žijících v dosahu sopky a uzavřely mezinárodní letiště Sam Ratulangi v Manadu na severu Sulawesi.

Mohlo by vás také zajímat: Když Etna vysílá kouřové signály. Záběry nejaktivnější sopky Evropy odhalují vzácný jev

Stratovulkány patří mezi nebezpečné sopky, které o sobě dávají vědět častými výbušnými erupcemi. Na rozdíl třeba od štítových sopek jsou pro ně typické strmé svahy. V Evropě patří mezi aktivní stratovulkány například italské sopky Etna, Vesuv nebo Stromboli.

Zdroj: CNN, AP

Sopka Taal už zabila celkem 6 000 lidí. Podívejte se na ničivý příval popela:

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom