8. dubna 2024 08:56

Kilauea je jednou z nejčinnějších sopek. Podívejte se, jak rozpoutává zkázu

Planeta sopek - Kilauea

Havaj vypadá od pohledu jako ráj na zemi, v jednom okamžiku se ale může změnit v peklo. O tom se přesvědčili její obyvatelé v roce 2018, kdy je nepříjemně překvapila jedna z nejaktivnějších sopek na světě.

Zmíněnou sopkou je Kilauea, jejíž jméno znamená „plivat, chrlit“ nebo „hodně se rozšiřovat“. Sopka chrlí lávu nepřetržitě od roku 1983, průměrně 400 tisíc metrů krychlových za den, a svou aktivitou přidala k ostrovu do roku 1995 zhruba 200 hektarů nové země. Historické důkazy o první erupci pocházejí z roku 1750, díky záznamům polynézských legend se dá ale předpokládat, že lávu začala chrlit mnohem dříve.

Čtěte také: Sicilská sopka Etna vypouštěla vzácné kouřové kroužky

Když se čas naplnil

Kilauea patří k pěti štítovým sopkám tvořícím ostrov Havaj a má své pevné místo v její kultuře. Místní legendy mají za to, že Kilauea byla domovem Pele, bohyně ohně. Po ní jsou pojmenovány některé lávové formy. Ztuhlé lávové kapky ve tvaru slzy nesou přezdívku Slzy Pele, dlouhá křehká vlákna vulkanického skla vytvořeného z lávy jsou zase známé jako Vlasy Pele.

V květnu roku 2018 ukázala Kilauea svou skutečnou božskou sílu. Vytrvalé deště, které dosáhly historického rekordu v rámci celých Spojených států, pravděpodobně způsobily prosáknutí značného množství vody do hloubky téměř tří kilometrů. Voda se dostala do dutin mezi horninami a zvýšila tlak na nejvyšší úroveň za posledních 50 let. Podloží se oslabilo a nahromaděné magma a vulkanické plyny si jím prorazily cestu k povrchu.

„Ozvaly se velké rány, které zněly jako výstřely z děla. Připomínalo to válečnou zónu,“ popisuje událost geochemik Christoph Kern, jenž v té době v oblasti pracoval. Láva o teplotě 1100 stupňů Celsia se valila rychlostí 27 km/h na okolní města a vesnice. V pořadu Planeta sopek na Prima ZOOM můžete vidět záběry zkázy, kterou Kilauea rozpoutala. Proud lávy zničil 600 domů, tisíce lidí byly evakuovány.

Zdroje: Nature/Science News

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom