3. dubna 2024 12:08

Sopka Villarrica zabila stovky lidí, její aktivitu je těžké předvídat

Planeta sopek – Villarica

V chilském regionu Araucanía sousedícím s Argentinou stojí jedna z nejaktivnějších sopek světa. V jazyce domorodých obyvatel se nazývá Rucapillán, což zhruba znamená „Dům duchů", světu je ale známá jako Villarrica. Pod ní leží stejnojmenné jezero a město, jehož život sopka ovlivňuje minimálně od roku 1558, kdy došlo k první historicky doložené erupci. Od té doby sopka zuřila více než padesátkrát.

Villarrica vznikla jako zhruba 80 % sopek na světě, tedy obloukovým vulkanismem. Tento proces uvidíte v pořadu Planeta sopek na Prima ZOOM. Dno Tichého oceánu se natlačilo pod pevninskou desku Jižní Ameriky, třením hornin vznikalo magma, jež stoupalo slabými místy v kůře a vytvořilo sopku. Od té doby byla Villarrica obávaným vulkánem, jehož sílu jednou za tři až šest let okusí přilehlé stejnojmenné město. To bylo například v roce 1575 postiženo tak silným zemětřesením, že mu padlo za oběť 350 lidí.

Mohlo by vás zajímat: Erupce sopky na Kanárských ostrovech pohltila stovky domů. Jeden zkáze zázračně unikl

Skrytá hrozba

Jedna z největších erupcí Villarricy nastala 3. března 2015, kdy došlo k tzv. strombolické erupci. „Strombolické erupce jsou krátké, trvají minuty. Děje se to, když velká bublina vody odpaří fragmenty lávy. Fragmenty explodují, vyvřou na vzduch a zpevní se jako pyroklasty,“ vysvětlil pro web Earth Observatory vulkanolog Francisco Delgado. Sopka chrlila lávu do výšky 900 metrů a z okolí v okruhu deseti kilometrů muselo být evakuováno kolem 3600 lidí.

Podle Delgada je situace s Villarricou komplikovaná navíc tím, že se jedná o otevřenou sopku s viditelným lávovým jezerem na povrchu. Následkem toho okolí sopky předchází deformacím zemského povrchu, které jsou průvodním jevem nadcházejících erupcí a jež pro seismology platí jako jeden z indikátorů. To činí Villarricu silně nevyzpytatelnou.

Zdroje: Earth Observatory/BBC

Mohli jste minout: Polární záře nad islandskou sopkou

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom