16. srpna 2023 12:00
Adam Vala

Tvrdá facka odpůrcům elektroaut: Šéf hasičů poodkryl důvody masivního požáru transportní lodi

Odpůrci elektromobility bili na poplach a transport odsoudili. Ředitel společnosti, která odklízela následky požáru, však potvrdil, že elektroauta na palubě byla v pořádku.

Na konci července 2023 vzplála u nizozemského pobřeží transportní loď The Fremantle Highway společnosti K Line. Naložená byla automobily včetně elektroaut a mířila z německého Bremerhavenu do Singapuru. Neodplula příliš daleko, když se na osmé palubě objevily plameny a krátce nato zachvátily značnou část lodi.

K tématu: Požár lodi se čtyřmi tisíci aut se podařilo uhasit. Osud plavidla dál visí na vlásku

Požár si vyžádal jednu oběť a zbylí členové posádky museli být z lodi evakuování vrtulníkem. Spekulace, že za požár mohou elektromobily, resp. jejich baterie, rozdmýchal zaměstnanec společnosti Shoei Kisen Kaisha, kterého oslovila média a on svou domněnku o vypuknutí požáru stočil právě k elektromobilům.

Příčina je stále nejistá, ale...

Faktem ovšem je, že Peter Berdowski, ředitel společnosti Royal Boksails Westminster, která požár hasila a následně odklízela jeho následky, uvedl pro agenturu Bloomberg, že elektromobily na palubě byly v pořádku a vyšetřovatelé neobjevili žádné závady, které by původní domněnky a spekulace potvrzovaly.

Z druhé strany ale Berdowski připustil, že všichni oslovení odborníci souhlasí se zvýšeným rizikem při transportu elektromobilů, jen za ním není nutné vždy automaticky vidět zkázu či požár, který lze jen velmi obtížně uhasit. Potvrzuje to i zástupce Mezinárodní unie námořních pojistitelů, jenž také mluví o specifických rizicích při transportu elektroaut, která však nejsou výrazně vyšší než rizika spojená s převozem jiných vozidel.

Vyšetřování požáru The Fremanttle Highway nicméně není uzavřeno a i nadále tedy zůstává otázkou, co jej způsobilo, případně jak podobným incidentům do budoucna předcházet.

Zdroj: The Driven, Bloomberg

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom