3. července 2024 07:05

K čemu jsou malé dírky na horním a spodním očním víčku? Pozor, slzy jimi neroníme

Lidské tělo je nesmírně podivuhodné – a tyhle drobné dírky u vnitřního očního koutku mají velice zajímavou a důležitou funkci. Někteří lidé je dokonce umějí i kreativně využít k pobavení ostatních.

Pokud vás zajímá lidské tělo, anebo jste před zrcadlem byli dost zvídaví na to, abyste důkladně prostudovali své oči, jistě jste tyto záhadné dírky už viděli. V každém oku máme dvě, jednu na spodním a jednu na horním víčku. Nacházejí se zhruba dva milimetry od vnitřního koutku a u některých lidí jsou výraznější než u jiných.

Mnozí si je pletou se slznými kanálky, jejich funkce je ale diametrálně odlišná. Ba dokonce přímo opačná. Slouží totiž jako drenážní systém.

Slzný odtok

Pokud se oči z nějakého důvodu zavodní, samozřejmě nám tečou slzy po tvářích. Všimli jste si ale, že v takových případech také vždy musíte vytáhnout kapesník a vysmrkat se? Ať už pláčeme nebo nám slzí oči třeba z alergií, slzy se nám totiž dostávají do nosu. A to právě těmito nenápadnými dírkami.

Říká se jim slzní body, latinsky punctum lacrimale, a jsou součástí takzvané slzovodné části našeho slzního aparátu. Lékaři tyto dírky musejí v některých případech ucpat. Dělají to u pacientů s chronickými problémy v oblasti slzotvorby. Zjednodušeně řečeno, aby oči tak rychle nevysychaly, umístí chirurg do odtoků "špunty".

Mohlo by vás zajímat: Blížící se smrt lze předpovědět. Které příznaky vám pomohou ji rozpoznat?

Slzní body můžou ale člověka také potrápit. Jejich spojení s nosem totiž není jen jednostranné a v některých případech se jím do oka dostávají hleny, vzduch, nebo dokonce krev, což je skutečně strašidelný pohled. Někteří jedinci ale jejich vlastností dokážou i využít, a to velice ojedinělým způsobem. Například Ilker Yilmaz z Turecka se díky své schopnosti ovládat slzní kanálky dostal do Guinnessovy knihy rekordů. Dokáže z nich totiž stříknout mléko, a to až na neuvěřitelnou vzdálenost 279,5 centimetru.

Zdroj: BMJGuinness World RecordsCleveland Clinic

Video, které jste mohli minout: Lékaři bijí na poplach. Ostravu sužuje epidemie žloutenky, nakazit se může kdokoli

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom